Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwoner Urk opgepakt voor bedreiging burgemeester

Inwoner Urk opgepakt voor bedreiging burgemeester

URK (ANP) - Een man uit Urk is zondag opgepakt omdat hij burgemeester Cees van den Bos van Urk op sociale media had bedreigd. De burgemeester deed daar aangifte van, waarna de politie de man in overleg met het Openbaar Ministerie arresteerde. In totaal zijn dit weekeinde dertien mannen uit Urk aangehouden, nadat er in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw vuurwerkrellen uitbraken.

Volgens de politie zijn de opgepakte mannen rond de 20 jaar. Een man is 40 jaar. De politie arresteerde ze op verdenking van verschillende feiten, zoals brandstichting, gooien met zwaar vuurwerk, poging tot zware mishandeling, bedreiging en negeren van het noodbevel. Burgemeester Van den Bos stelde dat noodbevel zaterdagavond laat in, toen het opnieuw onrustig werd rond het Wilhelminapark in zijn gemeente. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de rust te herstellen.

Twee agenten hebben volgens de politie ook aangifte gedaan. De ME en de politie werden bekogeld met stenen, flessen en zwaar vuurwerk en er werd hevig gescholden.

Het is al wekenlang onrustig in Urk in het weekeinde. Er zijn al enkele tientallen arrestaties verricht. Tien relschoppers kregen vrijdag een gedragsaanwijzing voor twee weekeinden, wat inhoudt dat ze op vrijdag- en zaterdagavond thuis moeten blijven. Ook stelde Van den Bos een samenscholingsverbod in en hij wees het gebied rond het Wilhelminapark aan als veiligheidsrisicogebied. De politie mag in zo'n gebied preventief fouilleren. Volgens de gemeente en de politie ging het in het afgelopen weekeinde heel lang goed, totdat zaterdagavond kort voor middernacht de vlam alsnog in de pan sloeg. Zondag bleef het rustig.

Meer uit Binnenland

Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

45 minuten geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

1 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

3 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

10 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

10 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

11 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

11 uur geleden