Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Investico: politie gebruikt nog steeds onveilige Chinese drones

Investico: politie gebruikt nog steeds onveilige Chinese drones

DEN HAAG (ANP) - Drones van Chinese makelij die het ministerie van Defensie niet meer gebruikt omdat de dataveiligheid niet kan worden gegarandeerd, zijn wel in gebruik bij de politie. "We sluiten niet uit dat informatie op Chinese servers belandt", zegt de politie in reactie op een onderzoek van Trouw, De Groene Amsterdammer, EenVandaag en platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. De vaak niet afgeschermde data staan op servers in China en kunnen in handen komen van de Chinese overheid.

De drones waar de politie mee werkt, zijn geregistreerd als luchtvaartuig en hebben een zogenoemd luchtwaardigheidsbewijs. Ze zijn niet heel speciaal, iedereen kan ze aanschaffen, aldus de politie. Het is vooral de sensor onder de drone die het verschil maakt. Een drone kan bijvoorbeeld een zoeklicht of infraroodcamera hebben om iemand op te sporen of een luidspreker om mensen op de grond te waarschuwen. Ook maakt de drone het mogelijk om in overstroomde gebieden plekken in kaart te brengen die nog begaanbaar zijn voor hulpdiensten.

De drones zijn volgens het onderzoek van Trouw, EenVandaag, De Groene Amsterdammer en Investico dit jaar al ruim duizend keer ingezet voor opsporing en het controleren van de openbare orde. Omdat ook Rijkswaterstaat de drones gebruikt om bijvoorbeeld de Deltawerken en waterwegen te inspecteren, zijn de onderzoekers bang dat ook deze informatie in Chinese handen valt.

Meer uit Binnenland

Wetenschappelijke instellingen laten zich zien aan kinderen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen en volwassenen kunnen zaterdag en zondag een kijkje achter de schermen nemen bij honderden wetenschappelijke instellingen en musea. Zij organiseren speciale activiteiten voor het jaarlijkse Weekend van de Wetenschap.

1 uur geleden
Halsema: Bijlmervliegramp is onderdeel van onze geschiedenis

AMSTERDAM (ANP) - De Bijlmervliegramp die precies 32 jaar geleden plaatsvond, is "onderdeel van onze nationale geschiedenis", zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond bij de jaarlijkse herdenking in Amsterdam-Zuidoost. "Voor veel bewoners is er een Zuidoost van voor de ramp en een Zuidoost van na de ramp", aldus de burgemeester. Bij de ramp stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij voor zover bekend 43 mensen omkwamen.

10 uur geleden
Eerste vliegtuig met Nederlanders uit Libanon geland in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De eerste repatriëringsvlucht met Nederlanders uit Libanon is geland. Het toestel, een militaire Airbus A330, kwam om 20.52 uur aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Aan boord zijn 185 mensen, onder wie iets meer dan honderd Nederlanders.

11 uur geleden
185 mensen aan boord van eerste repatriëringsvlucht uit Libanon

DEN HAAG (ANP) - Aan boord van de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon zijn 185 mensen, meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen zijn iets meer dan honderd Nederlanders, een exact aantal kan het ministerie nog niet geven. Ook vliegen Belgen, Finnen en Ieren mee in de militaire Airbus A330. Het toestel komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis in Eindhoven.

12 uur geleden
Tata: externe partijen mogen uitstoot fabriek Velsen komen meten

VELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.

13 uur geleden
Provincie Noord-Holland wil 'voordeel doen' met advies over Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

13 uur geleden
Kleine 38.000 gedupeerden toeslagen erkend, dwangsommen lopen op

DEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

13 uur geleden