Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Investeringen in start-ups omlaag na sterk begin van het jaar

Investeringen in start-ups omlaag na sterk begin van het jaar

AMSTERDAM (ANP) - De investeringen in Nederlandse start-ups zijn afgelopen kwartaal sterk gedaald te opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Daarmee heeft het sterke begin van het jaar niet doorgezet, constateert de Dutch Startup Association (DSA).

De investeringen in start-ups telden in het tweede kwartaal op tot zo'n 430 miljoen euro, oftewel 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het nog om bijna 1,1 miljard euro.

Volgens de start-up-organisatie bleef het aantal investeringen ongeveer gelijk vergeleken met de eerste maanden van het jaar, maar ontbrak het aan zeer grote financiële injecties van rond de 100.000 euro en hoger. "Deze rondes zijn in Nederland uitzonderlijk en moeilijk voorspelbaar", stelt DSA.

Grootste deal

De grootste deal van het afgelopen kwartaal betrof AI-start-up Axelera AI. Dat ging om een investering van 68 miljoen dollar. Verder was er 42 miljoen euro voor BioBTX, een bedrijf dat plastic afval wil omzetten in chemische grondstoffen.

Kunstmatige intelligentie en biotech trokken over de hele linie de grootste investeringen. Bekende bedrijven in de top 10 van grootste start-up-investeringen waren verder kweekvleesbedrijf Mosa Meat, met 40 miljoen euro, en onlinebank bunq die een investering van 29 miljoen euro ophaalde.

Meer uit Financieel

Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

11 minuten geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

2 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

3 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

21 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

22 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden