Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Investeringen chipbedrijven doen ASML naar verwachting weer goed

Investeringen chipbedrijven doen ASML naar verwachting weer goed

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML opent woensdag de boeken over het derde kwartaal. Het bedrijf, dat vrijwel een monopoliepositie heeft voor machines voor de nieuwste generaties computerchips, profiteerde de afgelopen periodes al van de sterke vraag naar chips. Veel bedrijven kondigden daardoor aan hun productiemogelijkheden uit te breiden en dat leverde ASML een vol orderboek op. De verwachting is dat ook dit kwartaal weer goede zaken zijn gedaan en het orderboek nog beter gevuld raakte.

Toch is er in de markt onzekerheid over de chipsector. Sommige beleggers vrezen dat de vraag naar chips zijn piek heeft bereikt, stellen analisten van ING. Dat zien de marktkenners van de bank nog niet zo. Zeker vanwege de huidige tekorten rekenen zij erop dat de markt voor chipapparatuur nog tot ver in 2022 sterk blijft en dat de orders bij ASML dus ook blijven binnenstromen.

Ook problemen met de toeleveringsketen verwachten de ING-kenners niet bij ASML. Ze wijzen erop dat de productie van ASML al jaren kleiner is dan de vraag naar de machines die het bedrijf bouwt. Bovendien lukte het ASML in de eerste helft van het jaar om de geplande productie te halen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Apple schittert op Wall Street na uitstel aanpassing App Store

NEW YORK (ANP) - Techconcern Apple was woensdag een van de uitblinkers op Wall Street. De iPhonemaker stond al in de belangstelling omdat het bedrijf een marktwaarde van 3 biljoen dollar nadert, maar beleggers verwerkten ook nog goed nieuws uit de rechtszaal. Daar kreeg Apple uitstel van een aanpassing in zijn App Store-regels, zolang een hoger beroep loopt. Die aanpassing had Apple veel geld kunnen kosten.

17 uur geleden
Apple hoeft veranderingen aan App Store nog niet door te voeren

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple hoeft het ontwikkelaars toch nog niet toe te staan om hun gebruikers te wijzen op goedkopere abonnementen buiten de App Store om. Het techconcern kreeg van de rechter uitstel terwijl het hoger beroep dient. Eerder had een lagere rechter nog bepaald dat er niet zo'n uitstel zou komen, maar daar had Apple zich niet bij neergelegd. De deadline voor het aanpassen van de regels was eigenlijk donderdag.

18 uur geleden
ABN AMRO verkoopt hoofdkantoor op Zuidas voor 765 miljoen euro

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO verkoopt zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas aan vastgoedinvesteerder Victory Group. De bank krijgt 765 miljoen euro voor het pand dat het in zijn geheel zal blijven huren totdat de verbouwing van een pand in de Bijlmer is afgerond. Dat pand is naar verwachting in 2025 klaar. ABN AMRO maakt een winst voor belastingen van 338 miljoen euro op de verkoop.

20 uur geleden
Just Eat Takeaway voert zeldzame stijgers aan op beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, eigenaar van Thuisbezorgd.nl, was woensdag een van de zeldzame stijgers in de Amsterdamse AEX. De Amsterdamse hoofdindex ging omlaag na de forse koerssprong van een dag eerder en kwam weer onder de grens van 800 punten uit. Ook elders in Europa werden winsten gepakt nadat beleggers dinsdag de zorgen over de Omikron-variant aan de kant hadden geschoven.

21 uur geleden
Ever Given maakt trip door Suezkanaal opnieuw

PORT SAÏD (ANP/BLOOMBERG) - De Ever Given gaat voor het eerst sinds begin dit jaar weer door het Suezkanaal naar Europa. De vorige keer kwam het enorme containerschip overdwars vast te liggen in de belangrijke scheepvaartroute en ontstonden er lange files van honderden schepen die niet van de Middellandse Zee naar de Rode Zee of vice versa konden.

22 uur geleden
LEGO bouwt voor 1 miljard dollar fabriek in Vietnam

BILLUND (ANP/BLOOMBERG) - De Deense speelgoedfabrikant LEGO gaat een fabriek bouwen in Vietnam om beter aan de vraag vanuit Azië naar zijn plastic bouwsteentjes te kunnen voldoen. Het bedrijf trekt zo'n 1 miljard dollar of omgerekend zo'n 885 miljoen euro uit voor de fabriek die in de buurt van Ho Chi Minhstad komt te staan. De komende vijftien jaar kunnen daar ongeveer 4000 mensen aan de slag.

23 uur geleden
Wall Street doet ondanks positief vaccinnieuws pas op de plaats

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine wisselingen aan de handelsdag begonnen, na de stevige koerswinsten een dag eerder. Het nieuws van de farmaceuten Pfizer en BioNTech, dat hun coronavaccin na drie prikken evenveel bescherming biedt tegen de Omikron-variant als twee prikken tegen andere varianten, bood weinig steun aan de handel. De zorgen over de economische impact van Omikron waren al flink afgenomen door berichten dat de ziekteverschijnselen van de nieuwe variant mild zouden zijn.

1 dag geleden