Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Investeerder hekelt 'duurzaamheidsobsessie' Unilever

Investeerder hekelt 'duurzaamheidsobsessie' Unilever

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Levensmiddelenconcern Unilever is veel te veel bezig met het tonen van zijn groene ambities dan dat het zich bezighoudt met de algehele bedrijfsvoering. Dat is althans de mening van investeerder Terry Smith, een van de grotere aandeelhouders van het concern. Volgens hem is Unilever "de kluts kwijt" en is het bedrijf geobsedeerd om zijn duurzame koers te laten zien.

Smith die met zijn investeringsvehikel Fundsmith tot de top 15 van Unilever-aandeelhouders behoort, uitte zijn kritiek op de maker van onder andere Dove-zeep en Magnum-ijs in zijn jaarlijkse brief aan beleggers. Het aandeel Unilever verloor vorig jaar iets meer dan 5 procent van zijn waarde, waarmee het concern het slechtst presterende fonds was op het gebied van consumentengoederen in het aandelenmandje van Fundsmith.

Smith had in zijn brief onder andere kritiek op het besluit van Unilever om de verkoop van Ben & Jerry's ijs in Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden stop te zetten. De investeerder sprak van een "buitensporige focus" op zaken die niets te maken hebben met de kernactiviteit van Unilever, namelijk voedingsmiddelen verkopen.

Belachelijke voorbeelden

De Israëlische premier Naftali Bennett noemde de stap van Unilever destijds een "schaamteloze anti-Israël"-beslissing. Volgens de premier zou de stap "ernstige repercussies hebben, juridisch en anderszins." Een aantal Amerikaanse investeerders besloten na de beslissing van Ben & Jerry's om hun aandelen Unilever van de hand te doen.

Volgen Smith zijn er wel meer "belachelijke voorbeelden" die het probleem illustreren. Hij wees daarbij onder andere op de inzet van Unilever om Hellmann's mayonaise te definiëren. "Het merk Hellmann's bestaat al sinds 1913, dus ik denk dat de consument wel weet waarvoor het dient", aldus Smith.

Reactie

Een woordvoerster van Unilever weigerde commentaar te geven op de brief. De opmerkingen van Smith volgen op eerdere kritiek van investeerder Nick Train van Lindsell Train Investment Trust. Die schreef vorig jaar over "verpletterend zwakke" prestaties van Unilever.

Volgens topman Alan Jope, die in 2019 het roer overnam van Paul Polman, moet Unilever bij elk van zijn merken een hoger maatschappelijk doel nastreven dan alleen winst maken. Merken die niet een manier kunnen vinden om de samenleving of de planeet te helpen zouden daarbij verkocht kunnen worden.

Meer uit Financieel

Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

1 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

3 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

11 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

14 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

14 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

15 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

17 uur geleden