Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Investeerder HAL rekent op hogere winst na grote brillendeal

Investeerder HAL rekent op hogere winst na grote brillendeal

AMSTERDAM (ANP) - De beursgenoteerde investeerder HAL rekent dit jaar op een "significant" hogere winst dan vorig jaar. HAL verkocht onlangs namelijk zijn meerderheidsbelang in het Nederlandse optiekbedrijf GrandVision, bekend van keten Pearle. Die deal, waar veel om was te doen, levert HAL een boekwinst op van ongeveer 3,5 miljard euro.

De deelneming in GrandVision ging over naar brillenconcern EssilorLuxottica. Lange tijd dreigde de overname niet door te gaan. Het Frans-Italiaanse bedrijf achter brillenmerken als Ray-Ban en Oakley beschuldigde HAL en GrandVision ervan afspraken uit de koopovereenkomst te hebben geschonden toen de coronapandemie toesloeg. Dat zou onder andere bij het aanvragen van overheidssteun zijn gebeurd. Met de deal was voor HAL in totaal ongeveer 5,5 miljard euro gemoeid.

HAL profiteerde in het eerste halfjaar nog van betere resultaten bij GrandVision. De boekwinst van de verkoop wordt pas verrekend in de cijfers over de tweede jaarhelft. Ook werden de resultaten de laatste tijd gestuwd door de prestaties van onder meer baggerconcern Boskalis en maritiem dienstverlener SBM Offshore, waarin HAL minderheidsbelangen heeft. Daardoor ging in de eerste helft van het jaar een nettowinst van 599 miljoen euro in de boeken, tegen 89 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Toen stonden de resultaten nog flink onder druk door de uitbraak van de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Geldautomaten vaker buiten gebruik dan afgesproken

WEESP (ANP) - Geldautomaten kampen vaker met een storing of zijn om een andere reden buiten gebruik dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was het vorig jaar bij een op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen, terwijl dat volgens de norm die banken hebben afgesproken slechts bij een op de veertig automaten het geval mag zijn. Ook het storten van geld was te vaak niet mogelijk door een defecte automaat.

16 minuten geleden
Verzekeringspremies vrachtschepen Rode Zee schieten omhoog

PARIJS (ANP/AFP) - De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

16 minuten geleden
Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

9 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

9 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

9 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

10 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

11 uur geleden