Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Investeerder HAL rekent op hogere winst na grote brillendeal

Investeerder HAL rekent op hogere winst na grote brillendeal

AMSTERDAM (ANP) - De beursgenoteerde investeerder HAL rekent dit jaar op een "significant" hogere winst dan vorig jaar. HAL verkocht onlangs namelijk zijn meerderheidsbelang in het Nederlandse optiekbedrijf GrandVision, bekend van keten Pearle. Die deal, waar veel om was te doen, levert HAL een boekwinst op van ongeveer 3,5 miljard euro.

De deelneming in GrandVision ging over naar brillenconcern EssilorLuxottica. Lange tijd dreigde de overname niet door te gaan. Het Frans-Italiaanse bedrijf achter brillenmerken als Ray-Ban en Oakley beschuldigde HAL en GrandVision ervan afspraken uit de koopovereenkomst te hebben geschonden toen de coronapandemie toesloeg. Dat zou onder andere bij het aanvragen van overheidssteun zijn gebeurd. Met de deal was voor HAL in totaal ongeveer 5,5 miljard euro gemoeid.

HAL profiteerde in het eerste halfjaar nog van betere resultaten bij GrandVision. De boekwinst van de verkoop wordt pas verrekend in de cijfers over de tweede jaarhelft. Ook werden de resultaten de laatste tijd gestuwd door de prestaties van onder meer baggerconcern Boskalis en maritiem dienstverlener SBM Offshore, waarin HAL minderheidsbelangen heeft. Daardoor ging in de eerste helft van het jaar een nettowinst van 599 miljoen euro in de boeken, tegen 89 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Toen stonden de resultaten nog flink onder druk door de uitbraak van de coronacrisis.

Meer uit Financieel

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

15 minuten geleden
Banken grote winnaars op aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Europese banken hebben dinsdag een van hun beste handelsdagen van dit jaar op de aandelenbeurzen gehad, met forse winsten voor onder andere ING en ABN AMRO in Amsterdam. Grote financieel dienstverleners wonnen aan waarde na sussende woorden van toezichthouders, die stelden dat risicovollere schuldpapieren van banken die onder hun toezicht staan niet zomaar waardeloos worden. Verwarring over de volledige afschrijving van bepaalde obligaties van het in problemen geraakte Credit Suisse zorgde begin deze week nog voor onzekerheid.

35 minuten geleden
ECB: geen beperkingen bij dividenduitkeringen banken

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan vanwege de recente onrust in de financiële sector beperkingen op te leggen bij het uitkeren van dividend en aandeleninkoopprogramma's van banken. Dat zei Andrea Enria, die bij de ECB gaat over bankentoezicht in het Europees Parlement.

39 minuten geleden
Rusland produceert minder olie tot eind juni

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Rusland zal tot zeker eind juni van dit jaar minder olie produceren, meldt de Russische vicepremier Alexander Novak dinsdag aan lokale media. Het is een reactie van Rusland op sancties vanuit westerse landen, waaronder een importverbod van de Europese Unie voor olie die wordt vervoerd met tankers. Daarmee wil het Westen de olie-inkomsten voor Moskou verminderen vanwege de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Honderden aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - In totaal hebben 364 ondernemers dinsdag een aanvraag ingediend bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling ging dinsdagochtend om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten.

1 uur geleden
Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

BERLIJN (ANP) - Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

1 uur geleden
Google laat publiek oefenen met kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google stelt zijn kunstmatige intelligentie (AI) binnenkort open voor het publiek, zodat gebruikers ermee kunnen oefenen. Mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen als eersten aan de slag met Bard. Het is nog niet bekend wanneer Nederlanders aan de beurt komen, laat een woordvoerder weten.

2 uur geleden