Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Investeerder boekt tientallen miljoenen af op Babboe-eigenaar

Investeerder boekt tientallen miljoenen af op Babboe-eigenaar

MAARSBERGN (AFN) - Een fonds van investeerder Teslin heeft vorige maand 45 miljoen euro afgeboekt op zijn belang in fietsenfabrikant Accell, het bedrijf achter het geplaagde bakfietsmerk Babboe. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verplichtte dat merk eerder dit jaar veel bakfietsen terug te roepen en verbood Babboe nieuwe fietsen te verkopen. Een aantal modellen zou te onveilig zijn om mee rond te fietsen.

In zijn kwartaalbericht aan beleggers noemt het fonds Teslin Participaties de problemen bij Babboe "een forse tegenvaller", die ook voor een negatief rendement op de beleggingsportefeuille zorgde.

Volgens Teslin Participaties is ongeveer een derde van alle door Babboe verkochte bakfietsen teruggeroepen. De verwachting is dat het merendeel na een inspectie weer de weg op mag.

Ongelukkig moment

"Deze situatie komt voor Accell op een zeer ongelukkig moment, net nu het bedrijf aan het opkrabbelen leek", schrijft de minderheidsaandeelhouder met een belang van 12 procent in de fietsenfabrikant.

Daarmee verwijst Teslin naar financiële problemen bij Accell door de nasleep van de coronapandemie op de fietsenmarkt. Tijdens de coronaperiode was er veel vraag naar e-bikes, maar door verstoorde toeleveringsketens waren onderdelen moeilijk te krijgen. Daarna bouwden fietsfabrikanten grote voorraden op, terwijl de vraag daalde. Die onverkochte voorraden drukken op de financiën van de fabrikanten.

Kapitaalinjectie

Accell, dat ook eigenaar is van fietsmerken als Batavus en Sparta, kwam bijna twee jaar geleden voor 1,6 miljard euro in handen van de Amerikaanse investeerder KKR en een groep kleinere partijen. Teslin Participaties was al aandeelhouder en hield een belang.

Volgens het Financieele Dagblad schreef KKR eind vorig jaar al 20 procent af op zijn belang in Accell. Het bedrijf kreeg in december ook een kapitaalinjectie om de financiële problemen te boven te komen. Ook voert Accell een grote reorganisatie door, waarbij tussen de 100 en 150 van de 320 banen in Heerenveen verdwijnen.

Meer uit Financieel

Nieuwe Chinese sancties om wapenlevering aan Taiwan

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China heeft sancties opgelegd aan drie Amerikaanse defensiebedrijven. Het gaat om een grotendeels symbolische actie die aangeeft dat het land niet tevreden is met de Amerikaanse wapenverkoop aan Taiwan, op dezelfde dag dat het eiland een nieuwe leider installeerde.

4 minuten geleden
Allestoringen.nl: duizenden meldingen van storing bij Marktplaats

AMSTERDAM (ANP) - Wie tweedehandsspullen wil zoeken op Marktplaats kan maandag problemen ondervinden met bijvoorbeeld inloggen. Bij de website allestoringen.nl zijn maandagochtend meer dan 10.000 meldingen binnengekomen van mensen die zeggen dat Marktplaats bij hen niet goed werkt.

32 minuten geleden
Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten

UTRECHT (ANP) - Om het gebruik van stadswarmte op korte termijn voor huishoudens aantrekkelijker te maken, is er meer subsidie nodig om burgers tegemoet te komen bij aansluiting op een collectief warmtenet. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), een organisatie waarbij veel duurzame bedrijven zijn aangesloten, na een nieuwe studie naar de voordelen van warmtenetten.

2 uur geleden
Aandeel Ryanair omlaag op beurs in rustige pinkstersessie

DUBLIN (ANP) - Ryanair was op tweede pinksterdag een van de verliezers op de beurs in Dublin. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel ruim 1 procent lager, ondanks dat de maatschappij afgelopen boekjaar een recordwinst boekte en de passagiersaantallen flink zag stijgen. Verder lijkt het een rustige beursdag te gaan worden.

4 uur geleden
Aandacht beleggers naar Ryanair, Iran en grondstoffen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - De aandacht van beleggers gaat op tweede pinksterdag vooral naar de cijfers van Ryanair. Op de Amsterdamse beurs, waar maandag gewoon wordt gehandeld, zal ook de situatie in het Midden-Oosten in de gaten gehouden worden nadat de Iraanse president Ebrahim Raisi omkwam bij een helikoptercrash.

4 uur geleden
Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN (ANP/RTR) - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

5 uur geleden
ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

21 uur geleden