Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Investeer in wegen, want na corona komt verkeersdrukte terug’

‘Investeer in wegen, want na corona komt verkeersdrukte terug’

ZOETERMEER (ANP) - Het is onverminderd belangrijk om te blijven investeren in belangrijke transportroutes. De economische schade van files is groot en na corona komt de verkeersdrukte gewoon weer terug. "Corona zorgt hooguit voor een tijdelijke vermindering van de fileschade", menen brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

Vorig jaar was de schade door files 1,5 miljard euro, zo volgt uit een jaarlijks onderzoek van de twee organisaties. Momenteel blijven de lange dagelijkse files uit door de coronacrisis, maar op termijn zal de drukte op de weg terugkomen. De groeiende bevolking veroorzaakt meer drukte op de weg en ook de vraag naar goederen en daarmee het transport ervan zal blijven stijgen.

"Dat we niet meer in wegen hoeven te investeren vanwege corona is echt een illusie", aldus TLN-voorzitter Elisabeth Post. TLN en evofenedex vragen de politiek om investeringen in de belangrijkste transportroutes door te zetten waarbij specifiek wordt gekeken naar routes die hoog in de top-20 van duurste files staan. Daar wordt het zelfs bij een lagere economische groei de komende jaren te druk om het aanbod aan verkeer soepel te kunnen verwerken.

Goede verbindingen essentieel

Directeur van evofenedex Machiel van der Kuijl benadrukt dat het slim is om te beginnen bij de grote knelpunten voor het vrachtverkeer. Als Nederland een belangrijk handelsland wil blijven, zijn goede verbindingen richting het Europese achterland essentieel, zo benadrukken TLN en evofenedex.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de stand van zaken van de investeringen in de infrastructuur.

Meer uit Financieel

Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

5 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

11 uur geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

12 uur geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

14 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

14 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

16 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

16 uur geleden