Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Investeer in wegen, want na corona komt verkeersdrukte terug’

‘Investeer in wegen, want na corona komt verkeersdrukte terug’

ZOETERMEER (ANP) - Het is onverminderd belangrijk om te blijven investeren in belangrijke transportroutes. De economische schade van files is groot en na corona komt de verkeersdrukte gewoon weer terug. "Corona zorgt hooguit voor een tijdelijke vermindering van de fileschade", menen brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

Vorig jaar was de schade door files 1,5 miljard euro, zo volgt uit een jaarlijks onderzoek van de twee organisaties. Momenteel blijven de lange dagelijkse files uit door de coronacrisis, maar op termijn zal de drukte op de weg terugkomen. De groeiende bevolking veroorzaakt meer drukte op de weg en ook de vraag naar goederen en daarmee het transport ervan zal blijven stijgen.

"Dat we niet meer in wegen hoeven te investeren vanwege corona is echt een illusie", aldus TLN-voorzitter Elisabeth Post. TLN en evofenedex vragen de politiek om investeringen in de belangrijkste transportroutes door te zetten waarbij specifiek wordt gekeken naar routes die hoog in de top-20 van duurste files staan. Daar wordt het zelfs bij een lagere economische groei de komende jaren te druk om het aanbod aan verkeer soepel te kunnen verwerken.

Goede verbindingen essentieel

Directeur van evofenedex Machiel van der Kuijl benadrukt dat het slim is om te beginnen bij de grote knelpunten voor het vrachtverkeer. Als Nederland een belangrijk handelsland wil blijven, zijn goede verbindingen richting het Europese achterland essentieel, zo benadrukken TLN en evofenedex.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de stand van zaken van de investeringen in de infrastructuur.

Meer uit Financieel

GameStop onderuit op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - GameStop was maandag een opvallende daler op Wall Street na een voor beleggers teleurstellende aandeelhoudersvergadering. Dit kwam vooral doordat de verkoper van videogames geen duidelijkheid bood over de toekomstplannen van het bedrijf tijdens de bijeenkomst die slechts een half uur duurde. Aandelen GameStop sloten de handel met een koersverlies van ruim 12 procent.

2 uur geleden
Russische miljardair klaagt UBS aan om antiwitwasrapporten

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische miljardair Alisher Oesmanov heeft een Duitse dochteronderneming van bankconcern UBS aangeklaagd omdat antiwitwasrapporten volgens hem een illegaal strafrechtelijk onderzoek tegen hem hebben aangewakkerd. Zijn advocaten stellen dat de rapporten van de bank, ingediend van 2018 tot 2022, ten onrechte wijzen op mogelijke verdachte financiële transacties.

5 uur geleden
Softwarebedrijf Adobe voor rechter om te moeilijk opzeggen

SAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FTC daagt softwarebedrijf Adobe voor de rechter om de onduidelijke en hoge annuleringskosten voor diensten van de onderneming, zoals Photoshop. Gebruikers die in het eerste jaar willen opzeggen zijn hier volgens de waakhond soms honderden euro's aan kwijt, terwijl dit bij vergelijkbare bedrijven niets kost.

6 uur geleden
ING voert hogere AEX-index aan na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben ING maandag beloond voor de strategie-update van de bank, voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen. Het aandeel won 2,9 procent, het meeste van alle fondsen in de AEX-index. De hoofdgraadmeter op het Damrak kreeg er 0,5 procent bij tot 923,12 punten, waarmee het verlies van 0,6 procent van vrijdag bijna helemaal werd goedgemaakt.

7 uur geleden
Winkelketens volgen AH nog niet met extra veiligheidsmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Grote winkelketens komen nog niet met aanvullende veiligheidsmaatregelen in navolging van Albert Heijn. Die supermarktketen kondigde maandag aan dat medewerkers geen naamplaatje meer hoeven te dragen, extra training krijgen over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en dat de regels in de supermarkten zijn uitgebreid.

7 uur geleden
Wall Street begint terughoudend aan kortere handelsweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de Amerikaanse winkelverkopen, die dinsdag op het programma staan. Die cijfers geven mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Afgelopen vrijdag bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

9 uur geleden
Tekorten dwingen Air France-KLM tot duurdere vliegtuigreparaties

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM verliest veel geld door problemen in de toeleveringsketens voor vliegtuigonderdelen. Dat zegt topman Ben Smith op een evenement van de luchtvaartmaatschappij in Parijs. "We moeten vliegtuigen aan de grond houden of we moeten meer geld besteden aan reparaties, dat is erg frustrerend."

9 uur geleden