Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Introductie van 5G goed verlopen bij KPN en T-Mobile

Introductie van 5G goed verlopen bij KPN en T-Mobile

DEN HAAG (ANP) - De introductie van het vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie door KPN en T-Mobile is dinsdag goed verlopen. Tienduizenden klanten met een geschikt toestel kunnen gebruikmaken van het supersnelle mobiele netwerk.

Veel smartphones kunnen nog niet overweg met de nieuwe standaard en de dekking is ook nog niet landelijk. Zo gaat het bij KPN in eerste instantie om het grootste deel van de Randstad en Eindhoven. "Het duurt enige tijd voordat het nieuwe netwerk helemaal goed doorloopt, maar we zijn tot nu toe nog geen problemen tegengekomen, en dat verwachten we ook niet", zegt Jacob Groote, 5G-directeur bij KPN. Groote schat in dat er tot nu toe ongeveer enkele tienduizenden KPN-klanten het juiste toestel hebben en in het juiste gebied zitten en dus van de nieuwe technologie gebruik kunnen maken.

Volgens KPN wordt de downloadsnelheid voor zowel 4G- als 5G-gebruikers met 50 procent verhoogd. Mensen met een 5G-telefoon krijgen er ook een wat hogere uploadsnelheid bij, aldus het telecombedrijf.

'Grootste deel van het land'

T-Mobile begon dinsdag met het activeren van het netwerk in Den Haag en in "het grootste gedeelte van Nederland". In de komende dagen moeten volgens een woordvoerder T-Mobile klanten die een geschikt abonnement hebben, omgezet zijn naar 5G. "Vandaag is heel goed verlopen", aldus de woordvoerder. Om hoeveel klanten bij T-Mobile het precies gaat, is niet duidelijk.

VodafoneZiggo begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G. Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G. Supersnel mobiel internet moet tevens als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig.

De veiling van de 5G-frequenties was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders.

Meer uit Financieel

Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

11 uur geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

12 uur geleden
Habeck waarschuwt China: steun Rusland heeft economische gevolgen

BEIJING (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck heeft China gewaarschuwd dat de steun van het land aan Rusland economische gevolgen heeft. China stelt zich formeel op als neutrale partij na de Russische inval in Oekraïne, maar haalt de banden met Rusland wel steeds verder aan. Dat heeft de relatie tussen China en Europa onder druk gezet, zei Habeck tijdens zijn bezoek aan Beijing.

16 uur geleden
Madagaskar krijgt geld via nieuw klimaatverbond IMF en Wereldbank

WASHINGTON (ANP) - Madagaskar ontvangt als eerste land ter wereld financiële hulp via een nieuw samenwerkingsverband voor klimaatactie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. In het kader van dit programma leent het IMF zo'n 321 miljoen dollar uit aan Madagaskar.

17 uur geleden
Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

1 dag geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

1 dag geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden