Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten

Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten

AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.

Volgens de artsen in opleiding moesten zij zich tijdens een echografie-oefening met vaatonderzoek aan de liezen tot op hun onderbroek uitkleden, heeft de internist de vrouwen alle drie onaangekondigd aangeraakt in hun schaamstreek en schoof hij hun onderbroeken opzij. Bovendien zou hij volgens de drie vrouwen beelden van het voorval gemaakt hebben op zijn telefoon. De coassistenten hebben afzonderlijk aangifte tegen de internist gedaan.

Het college vindt de verhalen van de vrouwen "voldoende geloofwaardig", omdat ze alle drie apart een verklaring hebben afgelegd kort na het incident en hun verhalen bovendien op de belangrijkste punten met elkaar overeenkomen. "Voor een dergelijk onderzoek, in het bijzonder van de bloedvaten in de lies, was het aanraken van de schaamstreek en het verschuiven van het ondergoed niet nodig", gaat het college verder. "Hetzelfde geldt voor de specifieke lichaamshoudingen die de coassistenten van de internist moesten aannemen."

Video-opnames

Ook hoefden twee mannelijke coassistenten tijdens een soortgelijke les hun broek niet uit te trekken van de internist. Voor hen hoorde een vaatonderzoek aan de liezen bovendien niet bij het onderwijs.

Het college vindt het ook "aannemelijk" dat de internist tijdens de les video-opnames maakte van de vrouwen. Die gang van zaken noemt het college "bijzonder kwalijk en tuchtrechtelijk ernstig verwijtbaar".

Mentale gezondheid geschaad

De internist stelt dat de handelingen zoals beschreven door de coassistenten noodzakelijk waren voor het goed uitvoeren van het onderzoek. Hij ontkent foto's of filmpjes gemaakt te hebben. De videofunctie gebruikte hij naar eigen zeggen om de tijd op te nemen, aangezien de klok in de kamer kapot was.

Het college gaat niet mee in zijn verweer. De internist heeft "het vertrouwen van klaagsters misbruikt en beschaamd en hun mentale gezondheid geschaad". Bovendien heeft hij de kwaliteit van de patiëntenzorg "ondermijnd", door de artsen in opleiding te laten denken dat dit soort gedragingen bij zo'n onderzoek horen.

Het Maasstad Ziekenhuis laat weten dat de internist niet meer aan het werk was in het ziekenhuis "sinds de eerste interne melding van grensoverschrijdend gedrag in november 2021". De drie coassistenten werken er ook niet meer. Naast de tuchtzaak loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek, zo meldt het ziekenhuis.

Meer uit Gezond

Noord-Hollandse Staten willen gezondheidsrapport van Tata Steel

HAARLEM (ANP) - Tata Steel moet voor zijn plannen om de staalfabriek in IJmuiden te verduurzamen naast een milieu-effectrapportage (mer) ook een rapport over de gezondheidseffecten opstellen, als het aan een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland ligt. De Expertgroep Gezondheid IJmond pleitte vorige week voor zo'n gezondheidseffectrapportage (ger) om duidelijk te krijgen wat de gezondheidswinst is als de overheid geld steekt in de vergroening van Tata.

9 uur geleden
IGJ en NZa willen meer mogelijkheden voor toezicht doktersketens

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen meer mogelijkheden krijgen om huisartsenketens te toetsen op kwaliteit en organisatie. Het gaat vooral om de grotere bedrijfsketens.

14 uur geleden
Zorg bij zeldzame kanker blijft achterlopen

UTRECHT/NIJMEGEN (ANP) - Mensen bij wie een zeldzame vorm van kanker wordt geconstateerd, hebben gemiddeld 17 procent minder kans dat ze na vijf jaar nog leven dan lotgenoten bij wie een bekendere vorm van de ziekte is vastgesteld. Dat meldt Patiëntenplatform Zeldzame Kankers (PZK) op basis van promotieonderzoek van wetenschapper Eline de Heus.

14 uur geleden
Veel patiënten denken onnodige zorg te hebben gekregen

UTRECHT (ANP) - Van de mensen die in de afgelopen twee jaar zorg hebben gekregen, heeft 40 procent ook zorg als onnodig ervaren. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van een onderzoek onder het eigen Zorgpanel. Bijna 11.000 mensen deden er aan mee.

19 uur geleden
Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

1 dag geleden
Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

1 dag geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

3 dagen geleden