
Internist Maasstad uit beroep gezet om betasten coassistenten
AMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.
Volgens de artsen in opleiding moesten zij zich tijdens een echografie-oefening met vaatonderzoek aan de liezen tot op hun onderbroek uitkleden, heeft de internist de vrouwen alle drie onaangekondigd aangeraakt in hun schaamstreek en schoof hij hun onderbroeken opzij. Bovendien zou hij volgens de drie vrouwen beelden van het voorval gemaakt hebben op zijn telefoon. De coassistenten hebben afzonderlijk aangifte tegen de internist gedaan.
Het college vindt de verhalen van de vrouwen "voldoende geloofwaardig", omdat ze alle drie apart een verklaring hebben afgelegd kort na het incident en hun verhalen bovendien op de belangrijkste punten met elkaar overeenkomen. "Voor een dergelijk onderzoek, in het bijzonder van de bloedvaten in de lies, was het aanraken van de schaamstreek en het verschuiven van het ondergoed niet nodig", gaat het college verder. "Hetzelfde geldt voor de specifieke lichaamshoudingen die de coassistenten van de internist moesten aannemen."
Video-opnames
Ook hoefden twee mannelijke coassistenten tijdens een soortgelijke les hun broek niet uit te trekken van de internist. Voor hen hoorde een vaatonderzoek aan de liezen bovendien niet bij het onderwijs.
Het college vindt het ook "aannemelijk" dat de internist tijdens de les video-opnames maakte van de vrouwen. Die gang van zaken noemt het college "bijzonder kwalijk en tuchtrechtelijk ernstig verwijtbaar".
Mentale gezondheid geschaad
De internist stelt dat de handelingen zoals beschreven door de coassistenten noodzakelijk waren voor het goed uitvoeren van het onderzoek. Hij ontkent foto's of filmpjes gemaakt te hebben. De videofunctie gebruikte hij naar eigen zeggen om de tijd op te nemen, aangezien de klok in de kamer kapot was.
Het college gaat niet mee in zijn verweer. De internist heeft "het vertrouwen van klaagsters misbruikt en beschaamd en hun mentale gezondheid geschaad". Bovendien heeft hij de kwaliteit van de patiëntenzorg "ondermijnd", door de artsen in opleiding te laten denken dat dit soort gedragingen bij zo'n onderzoek horen.
Het Maasstad Ziekenhuis laat weten dat de internist niet meer aan het werk was in het ziekenhuis "sinds de eerste interne melding van grensoverschrijdend gedrag in november 2021". De drie coassistenten werken er ook niet meer. Naast de tuchtzaak loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek, zo meldt het ziekenhuis.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 week geleden