Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internetactivist Assange getrouwd in Londense gevangenis

Internetactivist Assange getrouwd in Londense gevangenis

LONDEN (ANP/AFP) - De oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, Julian Assange, is getrouwd met Stella Moris in de zwaarbeveiligde Londense gevangenis waar hij wordt vastgehouden. Assange (50) verzet zich tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor ​​de onthulling van geheime dossiers over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan.

Assange en Moris, die samen twee kinderen hebben, maakten in november hun verloving bekend en kregen toestemming om te trouwen in de Belmarsh-gevangenis in Londen, waar Assange in voorlopige hechtenis zit. Het huwelijk werd voltrokken door een griffier. Behalve twee getuigen en twee bewakers waren vier gasten aanwezig, aldus aanhangers van Assange.

De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood, een uitgesproken medestander van Wikileaks, ontwierp de zilverkleurige trouwjurk van Moris. Westwood leverde ook de kilt voor Assange, een knipoog naar diens Schotse afkomst.

Na een uitspraak van Britse rechters is uitzetting naar de VS van de in Australië geboren Assange weer een stuk dichterbij. In de VS zijn achttien aanklachten tegen hem ingediend. Hij riskeert er een celstraf van 175 jaar, onder meer voor spionage. Hij zou het leven van informanten in gevaar hebben gebracht.

Assange zit sinds 2019 vast in een Londense gevangenis, ook al heeft hij een celstraf uitgezeten voor het schenden van zijn voorwaarden van vrijlating op borgtocht. Assange werd in Zweden verdacht van seksueel misbruik. Hij vluchtte naar de ambassade van Ecuador in Londen en verbleef daar zeven jaar om te voorkomen dat hij via Zweden zou worden uitgeleverd aan de VS. In die tijd leerde hij Moris kennen.

Meer uit Buitenland

Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

1 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

3 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

4 uur geleden