Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internet in Myanmar hersteld na tijdelijke blokkade door leger

Internet in Myanmar hersteld na tijdelijke blokkade door leger

MYITKYINA (ANP/AFP/RTR) - Het leger in Myanmar heeft in de nacht van zondag op maandag het internet in het land platgelegd vanwege protesten tegen de staatsgreep die twee weken geleden plaatsvond. Ook zijn troepen ingezet. Maandagochtend (lokale tijd) is de internetverbinding in het land weer hersteld.

Volgens NetBlocks, een groep die de internetverbinding monitort, was vrijwel heel Myanmar offline door de "blackout van informatie" die zondag door de staat werd afgekondigd.

Begin deze maand werd in het Zuidoost-Aziatische land een coupe gepleegd door militairen. Daarbij werd onder anderen de omstreden regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt. De staatsgreep heeft tot grote protesten in het land geleid. Al zeker vierhonderd mensen zijn opgepakt.

Traangas

Zondag gingen opnieuw duizenden mensen de straat op. Het was de negende achtereenvolgende dag met protesten.

Het leger van Myanmar probeerde tevergeefs een protest in de noordelijke stad Myitkyina te onderdrukken door op demonstranten te schieten. Betogers die zich verzetten tegen de internetblokkade werden uiteen gedreven met traangas. Ook werden vijf journalisten die verslag deden van de demonstratie voor een elektriciteitsbedrijf opgepakt. Op beelden op sociale media is te zien hoe militaire voertuigen en soldaten zich inmiddels door delen van het land verspreiden.

Yangon

Maandag zijn er nieuwe protesten uitgebroken in Yangon, de grootste stad van Myanmar. Volgens een fotograaf van persbureau AFP verzamelden zich honderden studenten van technische studies in het noorden van de stad om tegen de internetblokkade en de inzet van troepen te protesteren.

Ook vorig weekend werd het internet in Myanmar tijdelijk platgelegd in een poging de protesten te onderdrukken.

Meer uit Buitenland

Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

3 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

4 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

7 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

8 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

9 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

10 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

10 uur geleden