
Internationale pauzeknop kunstmatige intelligentie in de maak
DEN HAAG (ANP) - Overheden kunnen binnenkort mogelijk ingrijpen om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) een halt toe te roepen. Europa werkt daarvoor met andere landen aan een internationaal verdrag. Het is de bedoeling dat daarin de mogelijkheid van een moratorium en eventueel een verbod komt te staan.
"Het gaat over het beschermen van de basiswaarden, een kaderverdrag waarin mensenrechten, democratie en de rechtsstaat vooropgesteld worden. Het is niet zo dat we daarom de vooruitgang van technologische innovaties willen tegengaan, integendeel", zei Patrick Penninckx donderdag tegen de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer. De Vlaming is hoofd van de afdeling voor de informatiesamenleving van de Raad van Europa. Bij die organisatie zijn vrijwel alle landen in Europa aangesloten.
In het verdrag staat niet wanneer landen precies op de rem kunnen trappen, maar "het gaat in wezen om naleving van de mensenrechtenwetgeving, bescherming van de democratie en de verplichtingen van de rechtsstaat".
Onderhandelingen over AI-verdrag
De Raad van Europa onderhandelt met de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Japan en Israël over het AI-verdrag. Het is niet de bedoeling dat dit regels bevat voor elke mogelijke toepassing van kunstmatige intelligentie, zoals metaverse, ChatGPT, deepfake en gezichtsherkenning. "Het is onmogelijk voor een internationale instelling om in een algemeen verdrag in te gaan op alle mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie", aldus Penninckx. "Het gaat erom dat we een systeem opzetten waarin we toekomstige ontwikkelingen kunnen duiden. We moeten zorgen dat vanuit democratische landen, waarin mensenrechten voorop staan, richtlijnen worden gegeven waar bedrijven zich aan moeten houden."
Bij kunstmatige intelligentie worden computersystemen ontwikkeld die dicht in de buurt van menselijke intelligentie komen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld teksten schrijven die lijken alsof ze door een mens zijn geschreven. De technologie wordt ook gebruikt in zelfrijdende auto's, die elke milliseconde moeten uitrekenen waar ze rijden, hoe de omgeving eruit ziet, waar gevaar dreigt en hoe daarop moet worden gereageerd.
Oproep uit techwereld
Eerder deze week riepen ongeveer 1400 mensen uit de techwereld op tot een pauze bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Ze vinden dat er te weinig 'vangrails' zijn voor wanneer AI-systemen de maatschappij ontwrichten. De oproep is ondertekend door belangrijke ondernemers als Elon Musk (Tesla), Steve Wozniak (Apple), Jaan Tallinn (Skype) en Evan Sharp (Pinterest). Ook mensen die aan de basis van AI hebben gestaan steunen de oproep, zoals wetenschappers Yoshua Bengio en Stuart Russell. Onder de brief staan ook enkele mensen uit Nederland, zoals Jeroen Franse, die zich voor ABN Amro bezighoudt met kunstmatige intelligentie, Antoon Noij van chipmachinefabrikant ASML, Simon Friederich van de Rijksuniversiteit Groningen en Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
12 uur geledenOSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".
14 uur geleden