Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internationaal hof: levenslang voor moordenaar Libanese premier

Internationaal hof: levenslang voor moordenaar Libanese premier

LEIDSCHENDAM (ANP/AFP) - Het door de VN gesteunde Libanon-Tribunaal (TSL) in Leidschendam heeft een nog steeds voortvluchtige Libanees tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op de Libanese ex-premier en miljardair Rafik Hariri. Volgens de rechter van het tribunaal, David Re, verdient de veroordeelde Salim Ayyash vijf keer levenslang.

Ayyash is een van de vier mensen die het in 2007 opgerichte hof heeft vervolgd en berecht. De hoofdverdachte in de moordzaak waar het TSL uitsluitend mee bezig is geweest, Moustafa Badreddin, is al lang overleden. De andere drie beklaagden zijn vrijgesproken. Alleen Ayyash werd in augustus schuldig bevonden.

Ayyash zou net als de andere beklaagden lid zijn van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en medeverantwoordelijk voor de moord op Hariri. Die kwam in februari 2005 samen met 21 anderen in het centrum van Beiroet om het leven door een aanslag met een autobom.

Hezbollah, de belangrijkste spreekbuis van de grootste bevolkingsgroep, de sjiieten, ontkent iets te maken te hebben met de aanslag. Ze stelt dat het tribunaal een politieke farce is. Mede daarom zijn de vier beklaagden nooit opgepakt. De moord op Hariri leidde destijds tot grote verontwaardiging en protesten in Libanon en leidde na dertig jaar tot terugtrekking van de Syrische troepen uit het land. Het TSL is ook in Libanon omstreden door de kosten die het maakt.

Meer uit Buitenland

EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

1 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

5 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

5 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

6 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

7 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

7 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

7 uur geleden