
Intensive cares gaan op grote schaal informatie uitwisselen
ROTTERDAM/AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse intensive cares gaan op grote schaal gegevens met elkaar delen. Het gaat om informatie uit apparaten zoals beademingsmachines, dialysemachines en diagnoses uit patiëntendossiers, maakten de ic-artsen Diederik Gommers van het Erasmus MC en Paul Elbers van het Amsterdam UMC in het programma Op1 bekend.
Elbers legt uit dat je als ic-arts 'slechts' een paar honderd patiënten per jaar ziet. Door op grote schaal gegevens uit te wisselen, beschikt een arts over informatie over duizenden patiënten. Daardoor kunnen aan het bed betere beslissingen worden genomen. "Elk uur neem je een enorm aantal beslissingen", zegt Elbers. "Daar zit veel onzekerheid bij."
Mogelijk kunnen in de toekomst algoritmen op basis van de verzamelde gegevens bij die keuzes helpen. Computers zouden dan bijvoorbeeld kunnen voorspellen wanneer bij iemand de bloeddruk naar beneden gaat, legt Gommers uit. Nu moeten verpleegkundigen een patiënt daarvoor constant in de gaten houden.
Concurrentie
Het plan is min of meer uit nood geboren door de coronapandemie, waardoor ic's heel snel al veel gegevens met elkaar zijn gaan delen. Volgens Gommers wordt big data in andere sectoren al "veel toegepast", maar is de gezondheidssector daarin doorgaans "conservatief". Ook wijst Elbers op de concurrentie die er tussen de ziekenhuizen is. Maar "corona heeft dat weggenomen".
Inmiddels hebben 45 van de 75 Nederlandse intensive care-afdelingen zich bij de samenwerking, die in ieder geval vijf jaar duurt, aangesloten. Volgens Gommers steunen de zorgverzekeraars het plan, omdat ze verwachten dat de patiënt er beter van wordt.
Meer uit Binnenland
BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.
3 minuten geledenROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.
28 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.
7 uur geledenOSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.
7 uur geledenIJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.
12 uur geleden