Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Intel wil tientallen miljarden pompen in Europese chipcapaciteit

Intel wil tientallen miljarden pompen in Europese chipcapaciteit

MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Amerikaanse chiponderneming Intel wil de komende tien jaar tientallen miljarden euro's steken in het verbeteren van de chipcapaciteit in Europa. Daarbij wil het bedrijf ook zijn Ierse faciliteit openstellen voor de auto-industrie. Dat zei Intel-topman Pat Gelsinger tijdens de IAA autoshow in München.

Volgens de Intel-baas is met het plan een bedrag van zo'n 80 miljard euro gemoeid. Tegen het einde van het jaar maakt Intel bekend waar het in Europa twee nieuwe productielocaties wil openen. Duitsland en Frankrijk lijken daarbij de voornaamste kandidaten.

Volgens Gelsinger geldt het totale project als een stimulans voor de hele halfgeleiderindustrie, maar ook de technologiesector als geheel. Intel is de grootste maker van chips voor pc's en datacenters ter wereld. Het bedrijf zei eerder dit jaar bereid te zijn fabrieken voor andere sectoren als de auto-industrie open te stellen. Daarmee wil Intel helpen de tekorten aan te pakken.

Autoproducenten

"Auto's worden computers met banden. Jullie hebben ons nodig en wij hebben jullie nodig", sprak Gelsinger. "Het doel is om een centrum van innovatie te creëren in Europa, voor Europa."

Intel zei dat bijna honderd autoproducenten en belangrijke leveranciers, waaronder BMW, Volkswagen, Daimler en Bosch, hun steun uitspraken voor de fabricageprogramma's van Intel. De chipmaker weigerde te zeggen of er al klanten zijn.

Volgens Intel zullen chips tegen 2030 zo'n 20 procent van de kosten van voertuigen uitmaken. Dat betekent een vervijfvoudiging ten opzichte van 4 procent van de kosten in 2019.

Meer uit Financieel

OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

23 minuten geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

25 minuten geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

1 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

1 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

2 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

3 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

4 uur geleden