Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Intel wil tientallen miljarden pompen in Europese chipcapaciteit

Intel wil tientallen miljarden pompen in Europese chipcapaciteit

MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Amerikaanse chiponderneming Intel wil de komende tien jaar tientallen miljarden euro's steken in het verbeteren van de chipcapaciteit in Europa. Daarbij wil het bedrijf ook zijn Ierse faciliteit openstellen voor de auto-industrie. Dat zei Intel-topman Pat Gelsinger tijdens de IAA autoshow in München.

Volgens de Intel-baas is met het plan een bedrag van zo'n 80 miljard euro gemoeid. Tegen het einde van het jaar maakt Intel bekend waar het in Europa twee nieuwe productielocaties wil openen. Duitsland en Frankrijk lijken daarbij de voornaamste kandidaten.

Volgens Gelsinger geldt het totale project als een stimulans voor de hele halfgeleiderindustrie, maar ook de technologiesector als geheel. Intel is de grootste maker van chips voor pc's en datacenters ter wereld. Het bedrijf zei eerder dit jaar bereid te zijn fabrieken voor andere sectoren als de auto-industrie open te stellen. Daarmee wil Intel helpen de tekorten aan te pakken.

Autoproducenten

"Auto's worden computers met banden. Jullie hebben ons nodig en wij hebben jullie nodig", sprak Gelsinger. "Het doel is om een centrum van innovatie te creëren in Europa, voor Europa."

Intel zei dat bijna honderd autoproducenten en belangrijke leveranciers, waaronder BMW, Volkswagen, Daimler en Bosch, hun steun uitspraken voor de fabricageprogramma's van Intel. De chipmaker weigerde te zeggen of er al klanten zijn.

Volgens Intel zullen chips tegen 2030 zo'n 20 procent van de kosten van voertuigen uitmaken. Dat betekent een vervijfvoudiging ten opzichte van 4 procent van de kosten in 2019.

Meer uit Financieel

Eerste Deense supermarkten 7-Eleven weer open na hackaanval

KOPENHAGEN (ANP/AFP) - De Amerikaanse supermarktketen 7-Eleven zegt dinsdag zijn winkels in Denemarken langzaamaan weer te heropenen. Maandag moest de Deense tak van 7-Eleven alle winkels sluiten nadat een hacker de kassasystemen had aangevallen.

19 minuten geleden
Autoverzekeringen goedkoper ondanks hoge inflatie

EINDHOVEN (ANP) - Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van dit jaar goedkoper geworden. Dit constateert de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Volgens de site komt dit onder meer doordat er vorig jaar minder sprake was van autobranden en andere vormen van voertuigcriminaliteit.

54 minuten geleden
Mark Zuckerberg kondigt nieuwe privacyfuncties aan voor WhatsApp

MENLO PARK (ANP) - Berichtendienst WhatsApp voert veranderingen door waardoor de privacy van gebruikers moet verbeteren. Topman Mark Zuckerberg van moederconcern Meta Platforms heeft dat laten weten in een post op Facebook.

1 uur geleden
Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

1 uur geleden
Italianen hoeven pizza's van Domino's niet, pizzamaker vertrekt

NEW YORK (ANP) - Domino's Pizza vertrekt uit Italië, de bakermat van de pizza. Italianen geven de voorkeur aan pizza's van lokale restaurants. Door het gebrek aan klandizie ziet het van huis uit Amerikaanse Domino's daarom nog maar een oplossing. De laatste vestigingen van Domino's in Italië hebben inmiddels hun deuren gesloten.

2 uur geleden
Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

3 uur geleden
Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

3 uur geleden