Intel verwijdert verwijzingen naar Xinjiang na kritiek in China
BEIJING (ANP/RTR) - De Amerikaanse chipmaker Intel heeft alle verwijzingen naar Xinjiang verwijderd uit een jaarlijkse brief aan leveranciers. In de brief van 23 december, die op de website van het bedrijf werd gepubliceerd, stond dat Intel "verplicht was om ervoor te zorgen dat zijn toeleveringsketen geen gebruik maakt van arbeid of goederen of diensten uit de Xinjiang-regio" als gevolg van beperkingen die zijn opgelegd door "meerdere regeringen".
De brief leidde tot een stroom van kritiek in China met oproepen tot een boycot van de producten van het bedrijf. Intel heeft nu alle verwijzingen naar Xinjiang of China in de brief verwijderd. In de brief staat nu dat het bedrijf "elke mensenhandel of onvrijwillige arbeid zoals dwangarbeid, schuldgebonden arbeid, gevangenisarbeid of slavenarbeid in zijn toeleveringsketens verbiedt".
Volgens VN-experts en mensenrechtenorganisaties worden meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Oeigoeren en leden van andere moslimminderheden, vastgehouden in kampen in de uiterst westelijke regio van Xinjiang. China ontkent de misstanden in Xinjiang en zegt dat het beleid daar extremisme helpt bestrijden.
Problemen
Intel verontschuldigde zich vorige maand al voor de "problemen" die het had veroorzaakt en zei dat de boodschap om toeleveringsketens uit Xinjiang te vermijden een uitdrukking was van naleving van de Amerikaanse wet, in plaats van een verklaring van het bedrijf zelf over de kwestie. Deze verontschuldiging leidde weer tot kritiek op Intel in de Verenigde Staten.
Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang en het Amerikaanse Congres heeft onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd dat de import van producten uit de regio aan banden legt. Bedrijven die producten uit die regio naar de VS willen verschepen moeten kunnen aantonen dat er geen sprake is geweest van dwangarbeid bij de productie.
Intel is niet het enige bedrijf dat worstelt met de situatie in Xinjiang. De fabrikant van elektrische auto's Tesla kreeg kritiek vanuit de VS voor het openen van een showroom in de regio en kledingketen H&M kwam onder vuur te liggen in China nadat het bedrijf zijn werkzaamheden had aangepast vanwege de situatie in Xinjiang.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP) - Krantenuitgever Axel Springer, bekend van titels als Bild en Politico, staat op het punt op te splitsen. Topman Mathias Döpfner en de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR hebben een deal hierover bijna rond en bespreken die naar verwachting aanstaande donderdag met de raad van toezicht. Dit melden vier ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times (FT).
1 uur geledenLIVERMORE (ANP/AFP) - Bij het blussen van een elektrische vrachtwagen van Tesla die in brand was gevlogen na een ongeluk, moesten Amerikaanse brandweerlieden ongeveer 190.000 liter water gebruiken, meldde de National Transportation Safety Board (NTSB). De vrachtwagen, bestuurd door een Tesla-medewerker, raakte van de weg, botste tegen een boom en vloog vervolgens in brand. De bestuurder raakte niet gewond.
21 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Zweden wil meer immigranten stimuleren om terug te keren door de subsidies voor vrijwillige repatriëring aanzienlijk te verhogen. Vanaf 2026 ondersteunt de centrumrechtse regering, gesteund door de nationalistische Zweden Democraten, buitenlanders die naar hun land van herkomst terugkeren, tot wel 350.000 Zweedse kroon (30.000 euro). Deze betaling vervangt de huidige subsidie van 10.000 kroon plus een vergoeding voor reiskosten.
23 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/RTR) - Het hoofd van het Maleisische conglomeraat Global Ikhwan Services and Business (GISB), dat ervan wordt beschuldigd tehuizen te hebben geleid waar honderden kinderen en jongeren naar verluidt seksueel zijn misbruikt, zegt dat er "één of twee" gevallen van sodomie zijn geweest. Hij ontkent andere beschuldigingen van wangedrag.
1 dag geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De staalproductie in China is in augustus met meer dan 10 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder, omdat de sector te kampen heeft met lage prijzen en een flinke afname in de vraag. Dit is het laagste productieniveau voor augustus sinds 2017.
1 dag geledenLAAKDAL (ANP/BELGA) - De Belgische douane en belastingdienst eisen dat sportmerk Nike 1,5 miljard euro betaalt. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Nike zou te weinig invoerrechten en btw betaald hebben.
1 dag geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben de handelsweek met winsten afgesloten. Beleggers achten de kans groter dat de Federal Reserve volgende week met een stevigere renteverlaging komt, wat het optimisme stuwde. Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende verliezer na het nieuws dat tienduizenden werknemers gaan staken.
1 dag geleden