Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Intel verwijdert verwijzingen naar Xinjiang na kritiek in China

Intel verwijdert verwijzingen naar Xinjiang na kritiek in China

BEIJING (ANP/RTR) - De Amerikaanse chipmaker Intel heeft alle verwijzingen naar Xinjiang verwijderd uit een jaarlijkse brief aan leveranciers. In de brief van 23 december, die op de website van het bedrijf werd gepubliceerd, stond dat Intel "verplicht was om ervoor te zorgen dat zijn toeleveringsketen geen gebruik maakt van arbeid of goederen of diensten uit de Xinjiang-regio" als gevolg van beperkingen die zijn opgelegd door "meerdere regeringen".

De brief leidde tot een stroom van kritiek in China met oproepen tot een boycot van de producten van het bedrijf. Intel heeft nu alle verwijzingen naar Xinjiang of China in de brief verwijderd. In de brief staat nu dat het bedrijf "elke mensenhandel of onvrijwillige arbeid zoals dwangarbeid, schuldgebonden arbeid, gevangenisarbeid of slavenarbeid in zijn toeleveringsketens verbiedt".

Volgens VN-experts en mensenrechtenorganisaties worden meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Oeigoeren en leden van andere moslimminderheden, vastgehouden in kampen in de uiterst westelijke regio van Xinjiang. China ontkent de misstanden in Xinjiang en zegt dat het beleid daar extremisme helpt bestrijden.

Problemen

Intel verontschuldigde zich vorige maand al voor de "problemen" die het had veroorzaakt en zei dat de boodschap om toeleveringsketens uit Xinjiang te vermijden een uitdrukking was van naleving van de Amerikaanse wet, in plaats van een verklaring van het bedrijf zelf over de kwestie. Deze verontschuldiging leidde weer tot kritiek op Intel in de Verenigde Staten.

Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang en het Amerikaanse Congres heeft onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd dat de import van producten uit de regio aan banden legt. Bedrijven die producten uit die regio naar de VS willen verschepen moeten kunnen aantonen dat er geen sprake is geweest van dwangarbeid bij de productie.

Intel is niet het enige bedrijf dat worstelt met de situatie in Xinjiang. De fabrikant van elektrische auto's Tesla kreeg kritiek vanuit de VS voor het openen van een showroom in de regio en kledingketen H&M kwam onder vuur te liggen in China nadat het bedrijf zijn werkzaamheden had aangepast vanwege de situatie in Xinjiang.

Meer uit Financieel

PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

50 minuten geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

2 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

2 uur geleden
Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

2 uur geleden
Mars-reep, Whiskas-voeding en Maggi-blokjes keren terug bij Jumbo

VEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.

2 uur geleden
Tesla en GM stijgen op Wall Street na deal over laadpunten

NEW YORK (ANP) - Tesla en General Motors (GM) behoorden vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Eigenaren van een elektrische auto van GM kunnen daardoor vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten terecht bij alle laadpunten van concurrent Tesla. Het aandeel GM won 4 procent.

3 uur geleden