Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Intel-topman dringt aan op terughalen chipproductie uit Azië

Intel-topman dringt aan op terughalen chipproductie uit Azië

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en Europa moeten hun inspanningen om de chipfabricage terug te halen uit Azië doorzetten. Daarbij ligt ook een rol weggelegd voor overheden. Dat zei Pat Gelsinger, de topman van de Amerikaanse chipproducent Intel. Hij dringt er bij wetgevers op aan de huidige crisis "niet te verspillen".

Regeringen moeten volgens Gelsinger lering trekken uit de verstoringen als gevolg van de pandemie en nadenken over de gevolgen voor de nationale veiligheid van het feit dat ongeveer 80 procent van de productie in Azië plaatsvindt, zei hij in een interview met Bloomberg News. Het hoofd van 's werelds grootste chipfabrikant zei optimistisch te zijn over het feit dat de VS en de Europese Unie hebben aangegeven de bouw van fabrieken te willen ondersteunen.

Grote tekorten aan chips hebben afgelopen jaar een groot aantal industrieën dwarsgezeten en de verkoop van verschillende producten zoals auto's en smartphones geschaad. Daardoor is de aandacht komen te liggen op het gebrek aan productie buiten Azië. De toenemende spanningen met China zorgen er ook voor dat de VS de lokale productie wil herstellen.

China

Leidinggevenden van meer dan vijftig Amerikaanse bedrijven riepen de politiek vorige maand nog op om wetgeving aan te nemen die voorziet in 52 miljard dollar aan subsidies en stimuleringsmaatregelen voor de binnenlandse productie van chips. Ook was er een afzonderlijk wetsvoorstel om het ontwerpen en produceren van halfgeleiders aan te moedigen. Maar wetgeving komt maar traag tot stand.

Intel heeft zelf een ingewikkelde relatie met China. Het bedrijf verkoopt processors aan bedrijven in het land en stelde onlangs voor een fabriek in het Chinese Chengdu te gebruiken om de productie van siliciumwafers op te voeren. De regering-Biden is echter voor dat plan gaan liggen. Volgens Gelsinger zal er altijd vraag zijn naar chips van Intel uit onder andere China zolang het bedrijf de best presterende processors blijft maken.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

52 minuten geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

1 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

2 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

4 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

5 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

5 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

5 uur geleden