Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Intel steekt 17 miljard euro in nieuwe chipfabrieken in Duitsland

Intel steekt 17 miljard euro in nieuwe chipfabrieken in Duitsland

SANTA CLARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Intel gaat 17 miljard euro investeren in twee chipfabrieken in de Duitse stad Maagdenburg. Eerder werd al bekend dat het Amerikaanse chipbedrijf de komende jaren 80 miljard euro steekt in het verbeteren van de chipcapaciteit in Europa. De regio kampt al tijden met een groot tekort.

De Europese Unie heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2030 een vijfde van alle chips te produceren. Om dat doel te bereiken wordt subsidie verleend aan bedrijven. Intel heeft niet bekendgemaakt hoeveel subsidie het van de EU ontvangt voor zijn investeringen.

Met de bouw van de chipfabrieken in Duitsland worden volgens Intel drieduizend nieuwe vaste banen gecreëerd bij het bedrijf. Daarnaast steekt de Amerikaanse onderneming 12 miljard euro extra in een Ierse fabriek waardoor die totale investering uitkomt op meer dan 30 miljard euro. In Frankrijk komt een onderzoekscentrum waar op termijn plek is voor duizend medewerkers.

Meer uit Financieel

Marel zakt op Damrak na afwijzen overnamevoorstel

AMSTERDAM (ANP) - Marel behoorde dinsdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders. Het aandeel werd 2,5 procent lager gezet.

21 minuten geleden
Marel verwerpt overnamevoorstel van John Bean Technologies

AMSTERDAM (ANP) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het in Amsterdam genoteerde bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders.

50 minuten geleden
Vliegmaatschappij easyJet boekt hoge winst dankzij sterke vraag

LUTON (ANP) - De Britse budgetvliegmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een forse winst neergezet. Het bedrijf profiteerde volop van de grote vraag naar vliegreizen in Europa dankzij het sterke herstel van de luchtvaart van de coronapandemie.

1 uur geleden
Krant: Chinese onlinekledingwinkel Shein wil naar Wall Street

NEW YORK (ANP/AFP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein heeft een aanvraag ingediend om naar de Amerikaanse beurs te gaan. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Ook volgens Chinese media zou Shein een stap naar Wall Street willen maken. Het gaat mogelijk om een van de grootste beursintroducties in jaren.

1 uur geleden
Aandacht voor ABN AMRO op Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar ABN AMRO. Het beleggingsadvies voor de bank werd door analisten van Deutsche Bank verlaagd. Beleggers kijken verder vooral uit naar nieuwe inflatiegegevens uit Europa en de Verenigde Staten, die donderdag naar buiten komen.

1 uur geleden
PME verhoogt pensioenen met ruim 3 procent, premie blijft gelijk

DEN HAAG (ANP) - PME Pensioenfonds heeft besloten de pensioenen van alle deelnemers per 1 januari 2024 met 3,26 procent te verhogen. De pensioenpremie, die werkgevers samen met werknemers betalen, blijft volgend jaar met bijna 28 procent gelijk en de pensioenopbouw stijgt licht. Opgeteld bij eerdere verhogingen heeft PME naar eigen zeggen in anderhalf jaar tijd de pensioenen met 11 procent verhoogd.

2 uur geleden
CBS: steun voor kernenergie in Nederland neemt toe

DEN HAAG (ANP) - De steun voor kernenergie onder de Nederlandse bevolking groeit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vindt nu 36 procent van de volwassenen dat we meer kernenergie moeten gebruiken. Dat was nog een kwart in 2020. Het CBS stelt dat vooral mannen, ouderen en hoogopgeleiden voorstander zijn van kernenergie.

7 uur geleden