Intel schort bouw nieuwe chipfabriek Israël op
JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse chipbedrijf Intel schort de bouw van een grote nieuwe chipfabriek in Israël op. Met die fabriek zijn miljarden dollars gemoeid. Intel gaf geen concrete reden voor het besluit.
In december werd bekend dat Intel in totaal 25 miljard dollar stopt in een nieuwe fabriek bij de stad Kirjat Gat. Dat nieuws bracht premier Benjamin Netanyahu toen persoonlijk naar buiten. Het ging volgens de premier om de grootste internationale bedrijfsinvestering ooit in Israël, waarvoor ook subsidies werden verstrekt. De fabriek zou werk gaan bieden aan duizenden werknemers.
Maar nu pauzeert Intel dus die plannen. In een verklaring werd niet verwezen naar de oorlog tussen Israël en Hamas. Het bedrijf zei dat bij grote projecten in de chipindustrie vaak timingsplannen kunnen veranderen, afhankelijk van marktomstandigheden en kapitaalmanagement.
Opening in 2028
Intel zei wel dat Israël van groot belang is voor zijn productie en onderzoek en dat het bedrijf volledig toegewijd blijft aan de regio.
De nieuwe fabriek zou eigenlijk in 2028 open moeten gaan. Intel verklaarde in december dat al was begonnen met de werkzaamheden en dat delen van het complex al klaar waren. Naar verluidt zijn sommige hoge Intel-bestuurders uit Israël nu naar de Amerikaanse staat Ohio gestuurd waar Intel werkt aan een nieuwe fabriek.
12.000 medewerkers
Het concern zit al ongeveer vijftig jaar in Israël en heeft ook elders in het land faciliteiten. In totaal werken er bijna 12.000 mensen voor Intel in Israël. Intel zegt ook dat indirect werk wordt geboden aan 42.000 mensen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
44 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
1 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
1 uur geledenHAMBURG (ANP) - De trek in een kop koffie blijft komend jaar onder druk staan. De koffieverkoop daalde tijdens de coronapandemie en is in belangrijke markten in Europa en Noord-Amerika niet volledig hersteld, denkt 's werelds grootste koffiehandelaar.
3 uur geledenWOERDEN (ANP) - De vraag naar warmtepompen neemt in de laatste maanden van dit jaar sterk toe. Installateurs zagen de vraag toenemen met zo'n 50 procent sinds bekend werd dat de subsidie voor warmtepompen vanaf volgend jaar omlaag gaat. Dat bevestigt brancheorganisatie Techniek Nederland.
3 uur geledenZÜRICH (ANP/RTR) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief met een half procentpunt verlaagd. Dat is de grootste verlaging sinds januari 2015. De Swiss National Bank (SNB) wil met de lagere leenkosten de economie ondersteunen. Ook wil de centrale bank de verwachte renteverlagingen van andere centrale banken in de wereld voorblijven om de stijging van de Zwitserse frank te beperken.
3 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon, meldt loonstrookverwerker ADP na berekeningen. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder belasting zullen betalen dan nu. Sommige parttimers gaan er echter op achteruit.
4 uur geleden