
Intel China biedt excuses aan voor verklaring over Xinjiang
HONGKONG (ANP/RTR) - De Amerikaanse chipmaker Intel heeft donderdag excuses aangeboden aan Chinese klanten, partners en het publiek voor een verklaring aan zijn leveranciers om geen producten of arbeid uit de regio Xinjiang te gebruiken. De brief op de website van Intel leidde tot een stroom van kritiek in China met oproepen tot een boycot van de producten van het bedrijf.
VN-experts en mensenrechtenorganisaties schatten dat de afgelopen jaren meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Oeigoeren en leden van andere moslimminderheden, zijn vastgehouden in een enorm systeem van kampen in de uiterst westelijke regio van Xinjiang. China ontkent de misstanden in Xinjiang en zegt dat het beleid daar extremisme helpt bestrijden.
Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang en het Amerikaanse Congres heeft onlangs een wetsvoorstel goedgekeurd dat de import van producten uit de regio mogelijk flink aan banden legt. Bedrijven die producten uit die regio naar de Verenigde Staten willen verschepen moeten volgens de nieuwe wet straks met "duidelijk en overtuigend" bewijs aan kunnen tonen dat er geen sprake is geweest van dwangarbeid bij de productie.
In een jaarlijkse brief aan zijn leveranciers schreef Intel dat het "verplicht was om ervoor te zorgen dat zijn toeleveringsketen geen gebruik maakt van arbeid of goederen of diensten uit de Xinjiang-regio", als gevolg van beperkingen opgelegd door "meerdere regeringen".
In een verklaring op zijn officiële account op het Chinese socialmediaplatform WeChat, zei Intel dat zijn toezegging om toeleveringsketens uit Xinjiang te vermijden een uitdrukking was van naleving van de Amerikaanse wet, in plaats van een verklaring van zijn eigen standpunt over de kwestie. "We verontschuldigen ons voor de problemen die we onze gerespecteerde Chinese klanten, partners en het publiek hebben veroorzaakt. Intel is vastbesloten een vertrouwde technologiepartner van China te worden", aldus het bedrijf.
Meer uit Financieel
LUDWIGSHAFEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar chemicaliën door de economische onzekerheid vanwege de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook heeft BASF te maken met een zwakkere vraag naar chemicaliën in China.
57 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag lager gesloten. Beleggers in Europa wachten vooral op een brief die de Amerikaanse president Donald Trump mogelijk vrijdag stuurt naar Brussel, over de importheffingen die hij wil opleggen op goederen uit de Europese Unie. Daarnaast kondigde Trump aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR) - Europese wijnen gaan mogelijk niet profiteren van een voorkeursbehandeling in een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat stelt de belangrijkste lobbygroep van de Europese wijnindustrie, die zich zorgen maakt en wil dat Brussel de belangen van wijnproducenten behartigt.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.
4 uur geledenHOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
5 uur geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
5 uur geleden