Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Instructeur VS: agent paste foute techniek toe tegen George Floyd

Instructeur VS: agent paste foute techniek toe tegen George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP) - Een Amerikaanse politie-instructeur heeft dinsdag in het strafproces rond de dood van de zwarte arrestant George Floyd gesteld dat politieagent Derek Chauvin een niet toegestane techniek toepaste toen hij met zijn knie op Floyds nek drukte om hem in bedwang te krijgen. Volgens de instructeur worden agenten getraind om zo min mogelijk geweld te gebruiken. De dood van Floyd in mei vorig jaar leidde wereldwijd tot protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Aanklagers in de strafzaak tegen Chauvin, die wegens doodslag is aangeklaagd, lieten dinsdag drie politiegetuigen aan het woord in een poging om hard te maken dat Chauvin instructies over de juiste toepassing van geweld, reanimeren en omgaan met crisissituaties negeerde. Chauvin drukte negen minuten lang met zijn knie op de nek van Floyd, die meermaals had laten weten dat hij nauwelijks adem kreeg.

Agent Johnny Mercil, die agenten traint in het op de juiste manier toepassen van geweld, werd een foto getoond waarin te zien was hoe Chauvin Floyd in bedwang hield. Nadat Mercil was gevraagd of de techniek toegestaan was onder die omstandigheden antwoordde hij "ik zou zeggen van niet". "Als je zo min mogelijk geweld kan gebruiken om je doel te bereiken, is dat veiliger en beter", aldus Mercil. Hij vertelde dat technieken waarbij druk op de nek wordt uitgeoefend om een arrestant bewusteloos te laten raken alleen zijn toegestaan als een arrestant zich op gewelddadige wijze verzet. De instructeur merkte ook op dat hij agenten leert om waar mogelijk niet aan de nek van arrestanten te komen.

Ook reanimatie-instructrice Nicole Mackenzie getuigde dinsdag. Ze vertelde dat agenten wordt geleerd om onmiddellijk te beginnen met reanimatie als een arrestant geen voelbare hartslag meer heeft en eerste hulp te bieden in medische noodgevallen. Chauvin liet dat na. "Als een persoon kan spreken, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij voldoende lucht krijgt", aldus Mackenzie.

Meer uit Buitenland

Universiteit Parijs wijst eisen pro-Palestijnse betogers af

PARIJS (ANP/RTR) - De prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po weigert tegemoet te komen aan eisen van pro-Palestijnse demonstranten. Die willen dat de banden met Israëlische universiteiten worden herzien.

17 minuten geleden
Leider Griekse neonazipartij Gouden Dageraad komt vervroegd vrij

ATHENE (ANP/AFP) - Nikolaos Michaloliakos, de leider van de beruchte Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, komt vervroegd vrij. Hij zat sinds 2020 een celstraf van 13,5 jaar uit, onder meer voor het runnen van een criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor moorden en aanvallen op migranten.

43 minuten geleden
Israël geeft reiswaarschuwing af voor Eurovisie Songfestival

MALMO (ANP/RTR) - Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor burgers die naar het Eurovisie Songfestival in Zweden willen. De Nationale Veiligheidsraad van Israël zei dat terroristen Israëliërs daar als een doelwit kunnen zien.

1 uur geleden
Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand. Hamas stelt in een verklaring dat daar volgens leider Ismail Haniyeh op een positieve manier naar wordt gekeken.

2 uur geleden
Iran dient aanklachten in tegen journalisten na BBC-programma

TEHERAN (ANP) - De Iraanse autoriteiten hebben "een aantal journalisten en activisten" aangeklaagd naar aanleiding van berichtgeving van de BBC, meldt de omroep zelf. Documentaireprogramma BBC Eye had een aflevering over de dood van de 16-jarige betoger Nika Shakarami door toedoen van de autoriteiten.

2 uur geleden
Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

LONDEN (ANP/AFP) - Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.

2 uur geleden
President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. "We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat", stelde het staatshoofd in een verklaring.

2 uur geleden