Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Instituut: bijna 70 procent minder containerverkeer op Rode Zee

Instituut: bijna 70 procent minder containerverkeer op Rode Zee

HAMBURG (ANP/DPA) - De aanvallen op schepen in de Rode Zee hebben ervoor gezorgd dat er bijna 70 procent minder containerverkeer is in de regio dan normaal. Dat meldt het Duitse Kiel Institute for the World Economy.

Doordat schepen vanwege de aanvallen van Houthi-rebellen omvaren via Kaap de Goede Hoop in Afrika, duurt het soms wel twintig dagen langer om goederen vanuit Aziatische productiecentra naar Europa te verschepen. Toch verwacht het instituut niet dat dit gevolgen zal hebben voor de consumentenprijzen in Europa.

Grote rederijen mijden de route steeds vaker. Containerschepen van de Deense rederij Maersk blijven de Rode Zee mogelijk nog maandenlang mijden, zei de topman van het bedrijf donderdag. Zo'n 10 procent van de wereldwijde handel gaat via de Rode Zee.

Jarenlange burgeroorlog

De economen van het Duitse instituut houden de wereldwijde bewegingen in de scheepvaart in realtime in de gaten. Hierdoor kunnen ze verstoringen in de ketens heel precies analyseren.

De Houthi's zijn al jaren in een burgeroorlog verwikkeld met de Jemenitische regering en worden daarin gesteund door Iran. In de oorlog tussen Israël en Hamas steunen de Houthi's de Palestijnen. Ze zeggen zolang Israël doorgaat met zijn aanvallen op Gaza, schepen te zullen aanvallen die volgens hen iets met Israël te maken hebben.

Meer uit Financieel

TomTom breidt samenwerking met Microsoft uit in nieuwe deal

AMSTERDAM (ANP) - TomTom gaat kaarten en verkeersinformatie leveren aan meer producten van Microsoft. De Nederlandse navigatiedienstverlener heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse techconcern die loopt tot het einde van het decennium. Ook willen de bedrijven samen nieuwe innovaties op de markt brengen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

23 minuten geleden
Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

1 uur geleden
Chinese economie groeit minder hard dan verwacht

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.

1 uur geleden
Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

15 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

18 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

21 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

22 uur geleden