Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Instemmende reacties in Kamer op sluiting Onyx-centrale

Instemmende reacties in Kamer op sluiting Onyx-centrale

DEN HAAG (ANP) - De sluiting van de Onyx-kolencentrale in Rotterdam met behulp van een overheidssubsidie van ruim 200 miljoen euro krijgt overwegend instemmende reacties vanuit de Tweede Kamer. Wel zijn er bij verschillende partijen zorgen om werknemers van de elektriciteitscentrale op de Maasvlakte.

PvdA-Kamerlid Joris Thijssen spreekt van een "mooie dag". Zijn partij pleit al langer voor versnelde sluiting van kolencentrales, omdat dat "heel goed voor het klimaat" is. "Ik maak me nog wel wat zorgen over de werknemers", zegt Thijssen. Hij hoopt snel te horen hoe zij aan ander werk geholpen worden.

Ook Suzanne Kröger van GroenLinks noemt het "belangrijk" voor het klimaat dat de Onyx-centrale sluit, maar "het had wel veel eerder en dus goedkoper gekund". Zij hamert er eveneens op dat er "een eerlijk plan" moet komen voor de werknemers.

Goed nieuws

"Dit is goed nieuws", twittert D66'er Raoul Boucke. "Na de eerdere sluiting van de Hemwegcentrale gaat nu ook de Onyx-centrale sluiten en snel ook." Ook hij benadrukt dat het bedrijf goed voor het personeel moet zorgen, zodat dat "van een goede toekomst is verzekerd".

CDA'er Henri Bontenbal is eveneens blij dat met de Onyx-centrale opnieuw een kolencentrale vervroegd de deuren sluit. "Mooi om te zien dat ook een demissionair kabinet gewoon klimaatbeleid uitvoert", zegt hij.

De SP heeft moeite met het bedrag van 212,5 miljoen euro dat de eigenaar van de kolencentrale, investeerder Riverstone, ontvangt in ruil voor de vervroegde sluiting. "Diezelfde aandeelhouder kocht deze centrale in 2019 plus 3 andere centrales voor... 200 miljoen", twittert Kamerlid Renske Leijten.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Porjus 1 maand geleden
De SP heeft moeite met het bedrag van €212,5 miljoen dat de eigenaar van die kolencentrale ontvangt, miljarden in de Noordzee knikkeren voor de bouw van onrendabele windmolenparken is niet zonde, daar denk ik toch heel anders over.
Porjus 1 maand geleden
PvdA kamerlid Joris Thijsen maakt zich wel zorgen om de werknemers, wat een ongelooflijke hypocriet is dat figuur eigenlijk, of die werknemers nu wel of niet op straat komen maakt voor hem geen barst uit, zijn ( te ) dik betaalde baantje is tot in lengte van jaren zeker gesteld. Maar wat zijn we toch goed bezig om de wereld te redden, over de rug van de burger maar dat is bijzaak. Wanneer komen er in "onze" volksvertegenwoordiging eindelijk een mensen die ook eens aan de gewone burger denken, en niet alleen aan zich zelf?

Meer uit Financieel

Sterke feestdagenperiode bezorgt Apple recordomzet

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordomzet behaald, ondanks het nijpende chiptekort dat tal van grote fabrikanten de laatste tijd raakt. Ook slaagde het Amerikaanse bedrijf erin om flink meer winst te boeken.

2 uur geleden
Schaarste chocoladepaashaasjes dreigt in Duitsland

HAMBURG (ANP/DPA/RTR) - Leveringsproblemen in de Duitse zoetwarenindustrie kunnen de productie van chocoladepaashaasjes raken. Daarvoor heeft de Duitse brancheorganisatie BDSI gewaarschuwd. Voor compleet lege schappen wordt niet gevreesd, maar de situatie zou er wel voor kunnen zorgen dat niet alle chocola geproduceerd kan worden zoals gepland.

3 uur geleden
Bloomberg: omstreden cryptoproject Facebook vindt nieuwe eigenaar

MENLO PARK (ANP) - Financieel dienstverlener Silvergate Capital gaat naar verluidt verder met het vroegere cryptoproject van Facebook. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de activiteiten worden verkocht voor ongeveer 200 miljoen dollar. Omgerekend is dat bijna 180 miljoen euro.

4 uur geleden
Moederbedrijf Louis Vuitton breekt records door mode en juwelen

PARIJS (ANP) - Het moederbedrijf van modemerken als Christian Dior en Louis Vuitton heeft vorig jaar een recordjaar gehad. LVMH, dat ook drankenmerken als champagne van Moët & Chandon en cognac van Hennessy bezit, deed het in het laatste deel van het jaar vooral goed met mode. Ook de juwelierstak deed het goed door de overname van Tiffany's.

6 uur geleden
Biotechnoloog Galapagos vijfde meer waard na nieuws over topman

AMSTERDAM (ANP) - Galapagos was donderdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Waar de belangrijkste Europese beursgraadmeters met kleine uitslagen de handel uitgingen, sprong Galapagos eruit met een koerswinst van dik 22 procent. Dat dankt de onderneming aan het nieuws dat er een nieuwe topman is gevonden. Beleggers waren verder vooral bezig met het verwerken van het nieuwe rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

7 uur geleden
Kappers: overgrote deel lockdownschade niet vergoed door Rijk

HUIZEN (ANP) - De Nederlandse kappers hebben in de drie lockdowns die Nederland tijdens de coronapandemie heeft gekend 900 miljoen euro schade geleden, heeft brancheorganisatie ANKO berekend. Daarvan hebben ze ongeveer een kwart, dus zo'n 225 miljoen euro, aan compensatie gekregen in de vorm van coronasteun. De rest hebben de kappers zelf op moeten brengen.

7 uur geleden
Stakingsdreiging bij Heineken voorbij na instemming met cao-bod

UTRECHT (ANP) - De stakingsdreiging bij Heineken is voorbij. De leden van vakbond FNV hebben namelijk in meerderheid ingestemd met het laatste cao-bod van de bierbrouwer. Daarmee komt volgens de bond "een roerig cao-traject tot een einde".

8 uur geleden