Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Instelling voor compensatie schade Oekraïne komt in Nederland

Instelling voor compensatie schade Oekraïne komt in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland wordt gastland voor de instelling die moet zorgen dat de schade van de oorlog in Oekraïne wordt gecompenseerd. Bij een conferentie in het World Forum in Den Haag die in het teken stond van gerechtigheid voor Oekraïne stemden de 44 vertegenwoordigde landen in met een Nederlands voorstel.

Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) zei op de afsluitende persconferentie wel dat Nederland gastheer wordt "onder bepaalde voorwaarden". Een van die voorwaarden is dat er een "duidelijk juridisch raamwerk" is voor het "compensatiemechanisme".

Tijdens de conferentie is het register geopend waar Oekraïners hun schade kunnen opgeven. Aanvankelijk kunnen ze alleen schade aan hun huizen aanbrengen. Op de eerste dag zijn volgens Bruins Slot meer dan honderd schademeldingen gedaan. Dat aantal groeit volgens de minister met het uur.

Opsporen

Hoe de compensatie wordt uitbetaald is nog niet duidelijk. Bruins Slot opperde eerder op dinsdag om de bevroren Russische tegoeden hiervoor aan te wenden. De deelnemers van de conferentie hebben ermee ingestemd om deze optie te onderzoeken.

Het compensatiemechanisme moet zorgen dat Oekraïners hun schade vergoed krijgen. Het moet niet alleen gaan om materiële schade aan bijvoorbeeld een woning, maar ook om schade die is geleden door een verwonding. Mensen kunnen aanvragen indienen en die worden door deze instelling goedgekeurd of afgewezen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft eerder opgeroepen om een dergelijk mechanisme op te richten.

Aan het eind van de conferentie maakte Bruins Slot ook bekend dat Nederland 10 miljoen euro naar Oekraïne stuurt. Dat bedrag komt uit een eerder gereserveerd budget en kan worden uitgegeven aan het opsporen van misdaden en het vervolgen van de daders.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

7 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

9 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

11 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

11 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

11 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

11 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

13 uur geleden