Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Installatiebranche heeft groeiend tekort aan vakmensen

Installatiebranche heeft groeiend tekort aan vakmensen

DEN HAAG (ANP) - De installatiebranche, waarin ongeveer 150.000 vakmensen werkzaam zijn, zit te springen om nieuw personeel. Volgens Techniek Nederland is er op dit moment een tekort van 20.000 installateurs. "Dat tekort groeit binnen drie tot vijf jaar naar 40.000 mensen als er helemaal niets gebeurt", zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland tegen De Telegraaf.

Het gebrek aan vakmensen in de installatiebranche heeft ertoe geleid dat bedrijven personeel bij elkaar wegkapen met handenvol geld. Ondernemers zetten zelfs headhunters in om verwarmingsmonteurs, loodgieters en elektriciens van concurrenten binnen te halen, zegt Terpstra van de brancheorganisatie van installateurs.

"Bedrijven huren headhunters in om voor een paar tientjes extra personeel bij elkaar weg te kapen", stelt Terpstra. "Er ontstaan veel nieuwe bedrijven en grote partijen nemen de kleintjes over. De personeelstekorten worden groter en groter, maar dit is natuurlijk niet goed voor de sector en ook geen oplossing voor het gebrek aan vakmensen."

Het personeelstekort is zo nijpend, dat zonder verdere actie de energietransitie en de daarmee samenhangende klimaatdoelen onhaalbaar dreigen te worden, waarschuwt Techniek Nederland. "Voor 2030 moeten onder meer 1,7 miljoen laadpalen worden geplaatst en anderhalf miljoen huizen verduurzaamd. Op 1 januari 2023 moeten bovendien alle kantoorgebouwen in ons land minimaal voldoen aan energielabel C", legt Terpstra uit. "Dat is een enorme opgave en dat vraagt heel veel van de sector en de politieke urgentie ontbreekt."

Terpstra geeft ook toe dat de sector er zelf nog onvoldoende in is geslaagd om de technische beroepen goed over het voetlicht te brengen. "We moeten de hand inderdaad in eigen boezem steken. We hadden al eerder kunnen doen wat veel ondernemers nu zeggen: ik werf geen mensen meer op vacatures, maar op capaciteiten die ze hebben. En net als de zorg nu in coronatijd doet, moeten wij ook meer op zoek naar zijinstromers. Bijvoorbeeld uit beroepen waar een overschot is."

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

54 minuten geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

1 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

2 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geƫindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

2 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

4 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

4 uur geleden