
Inspectie ziet risico's voor veiligheid meer pleegkinderen Enver
ROTTERDAM (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet grote problemen bij pleegzorgorganisatie Enver. De vele tekortkomingen leveren risico's op voor de veiligheid van pleegkinderen. "De kwaliteit van de pleegzorg die Enver biedt, voldoet voor het grootste deel niet aan de eisen. Op verschillende vlakken is verbetering noodzakelijk", constateert de inspectie. Die eist binnen negen maanden oplossingen. In die periode staat de organisatie onder verscherpt toezicht.
Enver was een van de organisaties die betrokken waren bij de pleegzorg voor het toen tienjarige pleegmeisje uit Vlaardingen, dat ernstig werd mishandeld door haar pleegouders en daardoor met blijvende ernstige beperkingen zal moeten leven. In een onderzoek naar die zaak concludeerde de IGJ al dat Enver "ernstig tekort is geschoten in het geven van hulp aan het meisje".
"De medewerkers zijn betrokken en willen graag goede pleegzorg leveren, maar de werkdruk is te hoog", stelt de IGJ vast. De organisatie, die actief is in Rotterdam en omstreken, heeft "onvoldoende een actueel beeld van de dagelijkse hulp aan de jongeren en pleegouders". Ook worden richtlijnen en protocollen niet genoeg toegepast.
Screening
Risico's ontstaan ook doordat te weinig systematisch wordt gewerkt aan het waarborgen van de veiligheid van pleegkinderen. In de regels van Enver staat onder meer dat pleeggezinnen gescreend moeten worden, maar in de meeste dossiers staan geen verslagen daarvan. Daardoor is het niet duidelijk welke risico's kinderen kunnen lopen. In de dossiers staat ook niets over herscreenings.
Pleegzorgbegeleiders moeten door de werkdruk meestal in hun eentje bij gezinnen langs, zonder hulp van een collega. Die bezoekjes zijn ook nooit onaangekondigd. Verder is "onduidelijk" of pleegkinderen weleens worden gesproken zonder dat de pleegouders zelf daarbij zijn. Dat is belangrijk om kinderen vrijuit te kunnen laten praten. In de dossiers ontbreken ook adviezen van gedragswetenschappers.
Geen VOG
De inspectie heeft ook in de personeelsdossiers van vaste medewerkers en zzp'ers gekeken. Vaak zat daar geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in. Bij de zzp'ers ontbreken ook de diploma's. Enver gaat ervan uit dat de detacheringsbureaus dit regelen, aldus de IGJ. Enkele medewerkers staan niet in het beroepsregister.
De inspectie controleert op negen normen, en zegt dat Enver aan acht daarvan niet voldoet.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Van zaterdag 24 mei tot maandagochtend 2 juni rijden er geen treinen tussen Zwolle en Deventer. Er wordt dan gewerkt aan de bovenleiding. De NS laat weten dat de werkzaamheden op 2 juni naar verwachting om 02.00 uur klaar zijn. In de ochtendspits rijden die maandag dus weer treinen.
7 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-minister van Financiën Steven van Weyenberg (D66) is in de gemeenteraad benoemd tot nieuwe woningbouwwethouder van Amsterdam. Hij volgt Reinier van Dantzig op, die om gezondheidsredenen zijn taken neerlegde.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De man die wordt verdacht van een poging Johnny de Mol af te persen, heeft de rechters in die zaak gewraakt. Dat bevestigt de rechtbank in Amsterdam na berichtgeving van het AD. De zaak waarin Karim A. uit Utrecht verdachte is, dient donderdag.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft een 74-jarige man uit Amersfoort veroordeeld tot acht jaar cel voor het doden van zijn 82-jarige vrouw. Peter L. stak op 11 juni vorig jaar met een keukenmesje in op het slachtoffer, in hun huis aan de Keesomstraat in Amersfoort. Daarna probeerde hij met het mes een einde aan zijn leven te maken, maar dat mislukte.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump en de andere NAVO-leiders vergaderen bij de aanstaande top in Den Haag maar één dag, zeggen diplomaten. Bij vorige toppen was dat nog twee dagen.
1 uur geledenERMELO (ANP) - De politie heeft meer dan tien tips binnengekregen over de dood van een 85-jarige vrouw uit Ermelo. Dat meldt een politiewoordvoerder woensdag. De zaak kwam dinsdag aan bod in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft excuses gemaakt aan de provincies voor een rekenfout bij de uitkering van wegenbelasting. De twaalf provincies hebben afgelopen jaar gezamenlijk bijna 57 miljoen euro te veel gekregen, staat in een brief van de fiscus aan het Interprovinciaal Overleg (IPO). De Belastingdienst trekt de te veel uitgekeerde bedragen af van de uitkeringen die de provincies dit jaar nog krijgen.
1 uur geleden