
Inspectie vindt organisaties hoger onderwijs onduidelijke wirwar
DEN HAAG (ANP) - Universiteiten en hogescholen zijn te complexe organisaties geworden, vindt de Inspectie van het Onderwijs. Volgens de wet zouden de instellingen uit één rechtspersoon moeten bestaan, bijvoorbeeld een stichting, maar in de praktijk is het vaak een wirwar aan organisaties die met elkaar samenhangen. "Die onduidelijkheid kan tot gevolg hebben dat studenten bij de verkeerde deur aankloppen als er bijvoorbeeld een conflict is over het onderwijs", zegt de inspectie in een onderzoeksrapport.
De inspectie vindt de situatie ook onwenselijk omdat de complexiteit het lastig maakt om goed toezicht te houden. Volgens het rapport met de titel 'Verwarring in veelvoud' gaapt "een te grote kloof tussen wet en werkelijkheid". De wet- en regelgeving hierover zou "grondig moeten worden doordacht", luidt het advies aan de politiek. Instellingen in het hoger onderwijs kunnen ook zelf intussen al nagaan in hoeverre hun organisatievorm beter kan.
De kluwens aan stichtingen, bv's en holdings die de inspectie tegenkomt, bestaan vaak al geruime tijd. Ze zijn soms "via een uitzondering toegestaan of tot nog toe gedoogd", stelt de inspectie vast.
Academische graden
Een probleem dat in het rapport wordt gesignaleerd, is dat instellingsbesturen niet altijd zeggenschap blijken te hebben over de rechtspersoon, zoals de stichting, die bij hun instelling hoort. Ook de registraties in overheidsregisters kloppen niet altijd, "waardoor bijvoorbeeld studenten niet kunnen weten wie zij zo nodig moeten aanspreken".
Ook over de geldigheid van academische graden kan onduidelijkheid ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de bevoegdheid om die te verlenen is overgedragen aan een afzonderlijke organisatie.
Juridische organisatie
Het probleem is volgens de onderzoekers "te groot om alleen met beleid en regels op te lossen". De inspectie roept hbo's en universiteiten daarom op zich te "bezinnen op hun publieke taak en op de vraag hoe hun juridische organisatie daarbij past".
Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) noemt het rapport "een belangrijk signaal" van de inspectie. "Wij zullen het met onze leden bespreken en zijn benieuwd naar de reactie van de minister erop", reageert een woordvoerder.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Werkgroep Toeslagenadvocaten trekt zich terug uit het maandelijkse werkoverleg met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Het nieuws dat de Belastingdienst en politiek al sinds oktober gegevens hadden van mensen die zich mogelijk ten onrechte hadden opgegeven als gedupeerde van de toeslagenaffaire terwijl de advocaten daar niets van wisten "is in het verkeerde keelgat geschoten." Dat zegt advocaat en voorzitter Khadija Bozia. Het onderlinge vertrouwen is dusdanig geschaad dat de advocaten nu niet door willen praten.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Voormalig burgemeester van Groningen Koen Schuiling gaat in hoger beroep in de zaak waarin de politierechter hem veroordeelde voor schennis van de eerbaarheid. Schuiling kreeg twee weken geleden een boete van 250 euro opgelegd, omdat de rechter bewezen achtte dat de 66-jarige Schuiling in maart vorig jaar op de A7 tussen Hoogezand en Groningen al rijdend heeft gemasturbeerd.
3 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Roermond celstraffen van negen jaar en acht maanden geëist tegen de Duitse vader en Venlose stiefmoeder van een meisje, dat jarenlang systematisch mishandeld zou zijn. Ze moest tussen haar zesde en achtste jaar in haar woning in Venlo volgens het OM maandenlang onder meer haar eigen urine opdrinken, naakt op de koude tegels in de kelder slapen, en allerlei andere kwellingen ondergaan.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er komt een vervolgonderzoek naar de manier waarop het Openbaar Ministerie strafzaken afdoet zonder tussenkomst van de rechter, met zogeheten strafbeschikkingen. Dit kondigde de toezichthouder woensdag aan, de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad.
4 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - Een woning en bedrijfspand in Heerhugowaard zijn woensdagochtend doorzocht in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum. Bij de doorzoeking zijn de gestolen gouden helm en armbanden niet aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie-organisaties zijn het oneens over het gebruik van zogeheten strafbeschikkingen, waarbij het Openbaar Ministerie straffen uitdeelt zonder tussenkomst van de rechter. Het OM wil die methode vaker gaan gebruiken. In een gesprek dat de Tweede Kamer voor woensdag had georganiseerd, stonden met name het OM en de rechtspraak tegenover elkaar.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam heeft in een strafzaak kunstmatige intelligentie (AI) als taalhulpmiddel ingezet om het vonnis te schrijven. De technologie is niet gebruikt om te helpen bij het nemen van de rechterlijke beslissingen, meldde de rechtbank woensdag.
7 uur geleden