Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie stuit op misstanden truckers, vakbond wijst naar IKEA

Inspectie stuit op misstanden truckers, vakbond wijst naar IKEA

UTRECHT/DEN HAAG (ANP) - De Inspectie SZW is bij een controle in Geleen gestuit op misstanden bij vrachtwagenchauffeurs in dienst van een Litouws bedrijf. De truckers gaven aan periodes van twee maanden in hun cabine te werken en te leven, zonder voorzieningen als elektriciteit, douches of wc's. Volgens vakbond FNV reden de chauffeurs veelal in opdracht van IKEA.

De controle maakte deel uit van een internationale actie, waarbij ook in de grensstreek in België inspecties werden gedaan. De chauffeurs verklaarden dat zij, door het gebrek aan voorzieningen, hun behoefte in de struiken van een Geleens parkeerterrein doen. Om te wassen moesten ze zelf water meenemen. De truckers krijgen volgens de Inspectie SZW per dag 65 euro betaald, ongeacht de uren die zij werken. Ook krijgen zij mogelijk geen onkostenvergoeding of vakantiegeld.

De Inspectie SZW kon niet bevestigen dat de chauffeurs vooral voor IKEA rijden, omdat bij lopend onderzoek nooit bedrijfsnamen worden gemeld. Wel schrijft de instantie dat veel opdrachten van "een meubelgigant" komen. Mocht het tot boetes komen naar aanleiding van de controles, dan zijn die overigens voor de werkgever en niet voor de uiteindelijke opdrachtgevers.

IKEA

FNV is niettemin kritisch op de rol van IKEA, die uitbuiting van vrachtwagenchauffeurs in de hand zou werken. Een stichting van de vakbond onderzocht de afgelopen maanden transporten van IKEA in West-Europa. Daaruit zou naar voren zijn gekomen dat chauffeurs op Belgische parkeerplaatsen van IKEA in hun vrachtwagens bivakkeerden. Daarnaast zouden chauffeurs de opdracht hebben gekregen om in het weekend van België naar Nederland te rijden, om zo controles van Belgische inspecties te ontlopen.

Vakbonden in Nederland en België beschuldigen IKEA al langer van uitbuiting van buitenlandse chauffeurs. Volgens Edwin Atema van FNV ging de woonwinkelgigant in het verleden wel in gesprek met vakbonden over betere arbeidsomstandigheden, maar werd vervolgens niets gedaan met de kritiek van de bonden.

IKEA was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

3 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

4 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

4 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

4 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

4 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

5 uur geleden