
Inspectie publiceert onderzoek naar Ruttes sms-verkeer
DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed stuurt maandag het onderzoek naar de manier waarop premier Mark Rutte zijn sms-verkeer archiveert en weggooit aan de Tweede Kamer. De vraag is of hij zich wel aan de Archiefwet heeft gehouden. Rutte heeft steeds benadrukt dat hij de richtlijnen heeft gevolgd die voor alle kabinetsleden gelden, dus de vraag is ook of die toereikend zijn.
De inspectie kondigde in mei een onderzoek aan naar aanleiding van publicatie van een artikel van de Volkskrant. De krant vond dat er wel heel weinig sms-berichten van de premier openbaar gemaakt werden rond de aanpak van de coronacrisis, terwijl dat soort berichten wel degelijk verstuurd werden. Zo bleek Rutte wel degelijk ge-sms't te hebben met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema over een coronademonstratie. Rutte had zijn communicatie met de burgemeester verwijderd omdat hij dat geen "bestuurlijke aangelegenheid" vond.
Over de kwestie werd korte tijd later een verhit debat gehouden in de Kamer, dat uitmondde in een motie van wantrouwen. Die kreeg geen meerderheid. Wel uitten veel Kamerleden kritiek dat het kabinet niet transparant genoeg is. Verschillende kabinetsleden, onder wie Rutte, verweten juist de Tweede Kamer te wantrouwig te zijn.
De richtlijn waar Rutte zich aan zei te houden is opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin staat dat berichten "moeten worden opgeslagen, als ze over bestuurlijke besluitvorming gaan". Die drempel ligt voor de politieke top lager dan voor ambtenaren. De berichten die niet het archiveren waard geacht worden, moeten "consequent en frequent" worden weggegooid. De afweging of iets bewaard of verwijderd moet worden laat het ministerie aan de overheidsmedewerker (in dit geval dus Rutte) zelf.
De staatssecretarissen die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop de overheid informatie bewaart en openbaar maakt, zeiden daags na het Kamerdebat al dat de manier waarop sms-verkeer wordt gearchiveerd beter kan. Volgens Gunay Uslu, als staatssecretaris van Cultuur en Media verantwoordelijk voor de Archiefwet, zei dat het systeem zo ingericht moet worden dat er "geen menselijke fouten worden gemaakt". Alexandra van Huffelen (Digitalisering) erkende "dat er nog veel te doen is om de informatiehuishouding van de overheid verder op orde te krijgen".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven ziet zichzelf wel lijsttrekker worden van NSC bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de opvolger van Pieter Omtzigt als fractievoorzitter en politiek leider van de regeringspartij gezegd in het televisieprogramma Bar Laat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het geld dat asielzoekers onterecht hebben gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor taxiritten moet worden teruggevorderd als het aan asielminister Marjolein Faber (PVV) ligt. Maar ze wil eerst uitzoeken of en hoe dat mogelijk is en probeert de Tweede Kamer daarover voor de zomer te informeren, liet de bewindsvrouw weten tijdens een debat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) moet duidelijk laten zien dat ze gemeentebestuurders steunt bij protesten over asielzoekerscentra (azc's), vindt Queeny Rajkowski van coalitiepartij VVD. Het hoort volgens het liberale Kamerlid bij de taak van de minister om haar gezicht te laten zien bij vergaderingen in bijvoorbeeld de gemeenteraad of de wijk. De afgelopen maanden liepen bijeenkomsten over azc's uit de hand in meerdere gemeenten.
2 dagen geleden