Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: Philips schiet tekort bij terugroepactie apneu-machine

Inspectie: Philips schiet tekort bij terugroepactie apneu-machine

DEN HAAG (ANP) - Philips schiet substantieel en structureel tekort in het afhandelen van een terugroepactie van apneu-apparaten, zo bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag na berichtgeving van Nieuwsuur. Patiënten, die het risico lopen stukjes schuimrubber in te ademen of in te slikken door de apparaten, moeten volgens de inspectie veel beter worden geïnformeerd over het vervangings- en reparatieplan.

De IGJ meldt dat hiermee de druk op Philips wordt opgevoerd. Een woordvoerder legt uit dat er al langer contact is met het bedrijf over de afhandeling, maar dat de inspectie nu op het punt is beland dat het dit soort uitspraken gaat doen.

"Wij verwachten van Philips onder meer een concreet benoemd tijdspad waarbinnen patiënten, behandelaars en andere betrokkenen geïnformeerd worden over de planning en voortgang van het vervangings- en reparatieplan", aldus de inspectie.

Complex proces

Philips laat in een reactie weten de kritiek ter harte te nemen. "De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we een stroeve start hadden met deze veiligheidsmelding en dat de enorme omvang ervan ervoor zorgt dat het een heel complex proces is met nog steeds onzekerheden. Dat betreuren we, en we werken er hard aan om mensen zo snel mogelijk meer zekerheid te geven." Het bedrijf verwacht dat het regelen van nieuwe of gerepareerde apparaten voor gedupeerde klanten eind dit jaar voor 90 procent is afgerond.

Naast het probleem van de loslatende stukjes schuimrubber, kan er ook een chemische damp van het apparaat af komen. Desondanks krijgen mensen met apneu die een apparaat van Philips gebruiken om in hun slaap goed te blijven ademhalen, van de IGJ het advies om daarmee door te gaan. De gegevens die op dit moment bekend zijn, wijzen namelijk niet op schadelijke effecten op de lange termijn, zo stelde de inspectiedienst eerder.

Mensen met apneu hebben tijdens hun slaap last van een stokkende ademhaling. Dit heeft niet alleen als gevolg dat ze 's ochtends niet zijn uitgerust, maar ook dat ze op de langere termijn een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk en diabetes.

Meer uit Binnenland

Boeren in actie bij zo'n 20 distributiecentra van supermarkten

DEN HAAG (ANP) - Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs onder meer sociale mediakanalen en lokale nieuwsmedia.

34 minuten geleden
Grote drukte op Schiphol, lange rijen reizigers bij vertrekhal

SCHIPHOL (ANP) - Het is erg druk met reizigers op Schiphol. Bij de vertrekhal staan lange rijen wachtende mensen onder de tenten die buiten zijn opgezet. Maar ook bij de aankomsthal is het erg druk. Het gevreesde boerenprotest bij de luchthaven blijft vooralsnog uit, maar zorgde wel voor meer mensen die extra vroeg zijn gekomen.

39 minuten geleden
Lange rijen op vliegveld Eindhoven door vroege reizigers

EINDHOVEN (ANP) - Op het vliegveld van Eindhoven staan lange rijen reizigers te wachten tot ze kunnen inchecken. Veel mensen zijn eerder naar de luchthaven gekomen dan de bedoeling is, omdat ze bang waren onderweg te stranden door de mogelijke boerenprotesten. Dat bevestigt een woordvoerster van het vliegveld na een bericht van Omroep Brabant.

43 minuten geleden
Blokkades boeren leiden nog niet tot lege supermarkten

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten vrezen dat bepaalde producten maandag op diverse plekken uitverkocht kunnen raken door de boerenacties bij distributiecentra. Rond het middaguur waren de schappen in vijftien supermarkten waar journalisten van het ANP gingen kijken nog overwegend goed gevuld. Bij enkele winkels waren specifieke zuivelproducten wel op.

43 minuten geleden
Vissers beëindigen blokkade haven van Harlingen

HARLINGEN (ANP) - De demonstrerende vissers die maandagochtend de haven van Harlingen blokkeerden, hebben hun actie kort na het middaguur beëindigd, meldt de gemeente. Dat betekent dat de veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling kunnen worden hervat.

1 uur geleden
Rico Verhoeven speelt zijn eerste hoofdrol in internationale film

AMSTERDAM (ANP) - Kickbokser Rico Verhoeven heeft zijn eerste hoofdrol in een grote internationale speelfilm te pakken. Hij vertolkt de belangrijkste rol in de internationale actiefilm Black Lotus van de Bulgaarse regisseur Todor Chapkanov. De opnames vinden plaats op meerdere locaties in Europa. Maandag werd er gefilmd in Amsterdam, waar Verhoeven onder meer vanaf een brug op een rijdende auto sprong.

1 uur geleden
Meldkamer Noord-Nederland: bel 112 alleen bij gevaar

DRACHTEN (ANP) - De Meldkamer Noord-Nederland roept op in verband met de boerenprotesten terughoudend te zijn met het bellen naar noodnummer 112. "In verband met de boerenprotestacties het verzoek alléén 112 te bellen wanneer er zich gevaarlijke en/of levensbedreigende situaties voordoen", zo schrijft de meldkamer op Twitter en Facebook.

1 uur geleden