Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: Philips schiet tekort bij terugroepactie apneu-machine

Inspectie: Philips schiet tekort bij terugroepactie apneu-machine

DEN HAAG (ANP) - Philips schiet substantieel en structureel tekort in het afhandelen van een terugroepactie van apneu-apparaten, zo bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag na berichtgeving van Nieuwsuur. Patiënten, die het risico lopen stukjes schuimrubber in te ademen of in te slikken door de apparaten, moeten volgens de inspectie veel beter worden geïnformeerd over het vervangings- en reparatieplan.

De IGJ meldt dat hiermee de druk op Philips wordt opgevoerd. Een woordvoerder legt uit dat er al langer contact is met het bedrijf over de afhandeling, maar dat de inspectie nu op het punt is beland dat het dit soort uitspraken gaat doen.

"Wij verwachten van Philips onder meer een concreet benoemd tijdspad waarbinnen patiënten, behandelaars en andere betrokkenen geïnformeerd worden over de planning en voortgang van het vervangings- en reparatieplan", aldus de inspectie.

Complex proces

Philips laat in een reactie weten de kritiek ter harte te nemen. "De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we een stroeve start hadden met deze veiligheidsmelding en dat de enorme omvang ervan ervoor zorgt dat het een heel complex proces is met nog steeds onzekerheden. Dat betreuren we, en we werken er hard aan om mensen zo snel mogelijk meer zekerheid te geven." Het bedrijf verwacht dat het regelen van nieuwe of gerepareerde apparaten voor gedupeerde klanten eind dit jaar voor 90 procent is afgerond.

Naast het probleem van de loslatende stukjes schuimrubber, kan er ook een chemische damp van het apparaat af komen. Desondanks krijgen mensen met apneu die een apparaat van Philips gebruiken om in hun slaap goed te blijven ademhalen, van de IGJ het advies om daarmee door te gaan. De gegevens die op dit moment bekend zijn, wijzen namelijk niet op schadelijke effecten op de lange termijn, zo stelde de inspectiedienst eerder.

Mensen met apneu hebben tijdens hun slaap last van een stokkende ademhaling. Dit heeft niet alleen als gevolg dat ze 's ochtends niet zijn uitgerust, maar ook dat ze op de langere termijn een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk en diabetes.

Meer uit Binnenland

Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

1 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

3 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

5 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

6 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

6 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

6 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

7 uur geleden