
Inspectie: onvoldoende passende hulp in gesloten jeugdzorg
UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen dat in de gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) onvoldoende passende hulp wordt geboden. Het duurt vaak te lang voordat een jongere behandeling krijgt. Juist jongeren die zijn opgenomen in de gesloten jeugdzorg moeten zonder vertraging passende hulp krijgen. Dit staat in de publicatie 'Onvoldoende passende hulp in de JeugdzorgPlus'.
De IGJ bezocht afgelopen najaar alle vijftien locaties voor gesloten jeugdzorg. Hier worden kwetsbare jeugdigen geplaatst met complexe problemen die intensieve en soms gedwongen jeugdhulp nodig hebben. Landelijk is afgesproken dat de gesloten jeugdzorg moet veranderen. Daarom worden de zogeheten JeugdzorgPlus-locaties in hoog tempo om- en afgebouwd.
'Rijk en gemeenten'
De IGJ ziet dat in vrijwel alle JeugdzorgPlus-locaties het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen is verminderd. Het lukt medewerkers steeds beter om geweld of ruzie te voorkomen en alternatieven te gebruiken als de spanning bij een jeugdige oploopt. Bij een aantal instellingen worden toch nog vaak vrijheidsbeperkende maatregelen ingezet als de mogelijkheid voor een alternatieve aanpak ontbreekt. De inspectie vindt dat "niet acceptabel".
Jeugdzorg Nederland wijst ook naar overheden. "De JeugdzorgPlus-aanbieders gaan aan de slag met het indringende signaal dat de inspectie afgeeft, maar het is cruciaal dat rijk en gemeenten ook hun bijdrage leveren aan passende zorg voor de meest kwetsbare jongeren. Zij bepalen tenslotte de spelregels en gaan over het geld", stelt de brancheorganisatie in een reactie.
Zzp'ers
Uit de afgelegde bezoeken blijkt dat jeugdigen soms maanden wachten op behandeling en therapie. Het bieden van passend onderwijs en een dagprogramma moet worden verbeterd, vindt de inspectie. Niet op alle locaties verloopt deze samenwerking even goed.
Er zijn volgens de IGJ veel jongeren met verslavingsproblematiek in de JeugdzorgPlus, zonder passend behandelaanbod. Overal zijn zzp'ers nodig om de personele bezetting op orde te houden. Zij zijn niet altijd hetzelfde geschoold als het vaste personeel.
Verbeterplan
Alle aanbieders van gesloten jeugdzorg hebben het financieel zwaar, ziet de inspectie. Niet overal hebben gemeenten gekozen welke locaties blijven voortbestaan. Onduidelijkheid hierover leidt ertoe dat niet wordt geïnvesteerd in personeel, innovatie of om kleinschaliger te werken.
De Stichting Het Vergeten Kind noemt het feit dat "er nog steeds kinderen worden opgesloten in de jeugdzorg niet alleen erg verontrustend, maar ook onacceptabel". Ze zegt dat "keer op keer blijkt dat hiermee hun basisrechten worden geschonden en dit hun gezondheid en ontwikkeling schaadt. De jeugdzorg zou een plek moeten zijn die hen helpt, een plek waar ze zich gesteund voelen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
15 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden