Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie ontvangt meerdere signalen over Cornelius Haga Lyceum

Inspectie ontvangt meerdere signalen over Cornelius Haga Lyceum

AMSTERDAM (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs heeft de afgelopen dagen uit "verschillende hoeken signalen ontvangen" over de gang van zaken op het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. De inspectie riep vorige week medewerkers en ouders van leerlingen van de school op misstanden te melden, maar ook zaken die juist goed gaan.

Of de ontvangen meldingen positief of negatief zijn, daar kan de inspectie niets over zeggen. "Dan bestaat de kans dat de meldingen herleidbaar worden en dat mensen niets meer bij ons willen melden", aldus een woordvoerder. De inspectie kreeg ook signalen dat niet iedereen zich durft uit te spreken over de situatie op de school. "We hopen dat meer mensen zich bij ons willen melden, zodat ons beeld over wat er speelt, of juist niet, nog completer wordt."

Bestuursleden van de islamitische middelbare school liggen met elkaar overhoop. Voorzitter Mohamed Laamimach heeft de andere twee bestuursleden ontslagen, onder wie directeur-bestuurder Soner Atasoy. Atasoy en de secretaris van het bestuur noemen dit besluit niet rechtsgeldig en hebben op hun beurt Laamimach de wacht aangezegd. Hierover dient donderdagochtend een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam.

Extremistische figuren

Eerder kwam naar buiten dat de werkkamer van de inspectie op de school, waar inspecteurs gevoelige gesprekken voerden met elkaar, met leerlingen en met personeel, meermaals zou zijn afgetapt. Atasoy ontkent dit.

De islamitische middelbare school ligt al langer onder vuur. Inlichtingendienst AIVD waarschuwde vorig jaar maart dat de schoolleiding banden zou hebben met extremistische figuren. Na een aanvullend rapport van de inspectie droeg onderwijsminister Arie Slob het bestuur op te vertrekken. De school stapte naar de rechter om deze zogenoemde aanwijzing aan te vechten en die stelde begin dit jaar dat de minister dit niet had mogen doen. Daarop kondigde Slob een hoger beroep aan, dat nog niet heeft plaatsgevonden.

Meer uit Binnenland

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

2 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

4 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

5 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

5 uur geleden
Weggebruikers kunnen via Utrechtsebaan (A12) Den Haag weer uit

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de A12 is vrijgegeven. Auto's kunnen via die weg Den Haag weer uit, meldt de politie zaterdagavond na de blokkade van Extinction Rebellion op de A12.

5 uur geleden
OM: honderden activisten opgepakt op A12, meesten niet vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Honderden activisten zijn zaterdag opgepakt bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie zaterdagmiddag. Vanwege het "vreedzame karakter" van de demonstratie worden de meesten niet vervolgd.

6 uur geleden
Alle demonstranten XR zijn van de A12, weg nog niet vrijgegeven

DEN HAAG (ANP) - Alle demonstranten van Extinction Rebellion (XR) zijn even na 17.00 uur van de A12 in Den Haag. Sinds het middaguur blokkeerden de activisten het begin van de snelweg. De weg wordt nu schoongemaakt en is nog niet vrijgegeven.

7 uur geleden