
Inspectie onderzoekt in drie steden rol politie bij demonstraties
DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar de voorbereidingen van de politie op de antiracismedemonstraties in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Burgemeester Femke Halsema had in een spoeddebat van de Amsterdamse gemeenteraad al aangekondigd dat de inspectie zal kijken naar de wijze waarop de politie het aantal demonstranten inschat. Donderdag maakte de inspectie bekend ook het handelen van de politie in Rotterdam en Den Haag bij het onderzoek te betrekken.
Bij de demonstratie op 1 juni in Amsterdam kwamen duizenden demonstranten samen op de Dam, Halsema verklaarde achteraf dat het aantal demonstranten vooraf veel te laag was ingeschat. Door de hoge opkomst lukte het de betogers niet om 1,5 meter afstand van elkaar te houden volgens de coronaregels. Een dag later hielden demonstranten op het Malieveld in Den Haag wel voldoende afstand. In Rotterdam vormde de grote opkomst op 3 juni aanleiding om in te grijpen.
Het inschatten van het aantal demonstranten en het handhaven van de openbare orde tijdens een demonstratie is voornamelijk een politietaak, stelt de inspectie. Het doel van het onderzoek is om de opkomst beter te kunnen inschatten en daarvan te leren. Het onderzoek richt zich ook op de besluitvorming van de politie tijdens de betogingen.
Na de demonstraties in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn er in meerdere Nederlandse steden demonstraties tegen racisme gehouden. Die blijven buiten het onderzoek.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.
3 uur geledenARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.
4 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.
5 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.
6 uur geleden