Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: omstandigheden van jongeren in JC Zeist onwenselijk

Inspectie: omstandigheden van jongeren in JC Zeist onwenselijk

ZEIST (ANP) - De omstandigheden waarin enkele jongeren tijdelijk in het Huis van Bewaring van Justitieel Complex Zeist (JC Zeist) worden opgevangen, zijn niet wenselijk. Dat concluderen vier rijksinspecties vrijdag. De opvang en begeleiding van de jongeren in de gevangenis in Zeist voldoen niet aan de uitgangspunten van het jeugdstrafrecht.

Zo krijgen de jongeren geen onderwijs en "begeleiding, zorg en activiteiten zijn er onvoldoende gericht op hun ontwikkeling", aldus de inspecties. Zo zijn er bijvoorbeeld geen psychologen aanwezig voor deze specifieke jongere doelgroep. De conclusie wordt onderschreven door de Inspectie Justitie en Veiligheid, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Inspectie van het Onderwijs.

Apart

Ook konden de jongeren geen bezwaar maken tegen hun overplaatsing en mist een risico-inschatting van wat te doen met de jongeren in het geval van een gevaarlijke situatie. "De medewerkers doen hun uiterste best", aldus de inspecties. "Maar het personeel bestaat voornamelijk uit medewerkers die zijn geschoold in het begeleiden van volwassenen, niet van deze jongerengroep."

De jongeren werden in juni overgeplaatst naar Zeist, nadat de Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) Horsterveen waterschade had opgelopen door noodweer. Het gaat om jongeren van 18 jaar en ouder, die verdacht worden van een strafbaar feit, maar nog niet veroordeeld zijn. In Zeist is plek voor 24 van deze jongeren. Zij verblijven apart van de volwassen gevangenen.

Opnieuw een bezoek

In september werd besloten dat de RJJI in Horsterveen definitief wordt gesloten. De penitentiaire inrichting Klein Bankenbosch in Veenhuizen wordt momenteel geschikt gemaakt als jeugdinrichting. Naar verwachting is die medio volgend jaar klaar.

Tot de locatie in Veenhuizen klaar is, roepen de inspecties minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) op om te verduidelijken wat hij gaat doen aan de specifieke behoeften voor de jongeren zolang zij in Zeist verblijven. In februari volgend jaar zullen de inspecties opnieuw een bezoek brengen aan Zeist om te zien in hoeverre er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Meer uit Binnenland

Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

1 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

5 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

6 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

7 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

11 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

12 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

12 uur geleden