Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: nog steeds zorgen over cultuur in vrouwengevangenis

Inspectie: nog steeds zorgen over cultuur in vrouwengevangenis

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Justitie en Veiligheid maakt zich nog steeds zorgen over de cultuur binnen de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Vorig jaar concludeerde de Inspectie na onderzoek dat de gedetineerden slachtoffer zijn van structureel grensoverschrijdend gedrag vanuit het personeel. Uit vervolgonderzoek blijkt nu dat de maatregelen die tot nu toe zijn genomen door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de gevangenis zelf om dit gedrag aan te pakken en de cultuur in de penitentiaire inrichting (PI) te veranderen meestal tijdelijk van aard zijn. Ook is niet altijd duidelijk hoe de maatregelen zijn verankerd, aldus de Inspectie.

Zowel de DJI als de gevangenis zelf is aan de slag gegaan met "bijna alle aanbevelingen" uit het rapport van vorig jaar, erkent Inspectie. "Er zijn inmiddels hoopgevende trajecten gestart in de PI Nieuwersluis." Zo is er een werkgroep Sociale Veiligheid opgericht, een externe vertrouwenspersoon aangesteld met wie gedetineerden ervaringen met grensoverschrijdend gedrag kunnen bespreken en is er voor komend jaar een onafhankelijk meldpunt. De Inspectie JenV vindt het belangrijk "dat dergelijke trajecten een vervolg krijgen en dat die worden vastgelegd in werkprocessen". Dat is volgens de Inspectie nu niet het geval.

Over de stappen die koepelorganisatie DJI heeft gezet om de sociale veiligheid binnen de organisatie te verbeteren, is de Inspectie iets positiever. Zo zijn de centrale vertrouwenspersonen van de DJI "stevig gepositioneerd" binnen de organisatie. Ook is er een opleidingsmodule 'Werken met ingesloten vrouwen' ontwikkeld, die alle medewerkers die met vrouwelijke gedetineerden werken verplicht moeten volgen. "Deze ontwikkelingen zorgen er samen voor dat er aandacht is voor het thema sociale veiligheid binnen het gevangeniswezen."

Voor dit vervolgonderzoek is alleen gekeken naar de inspanningen van de DJI en de vrouwengevangenis om de aanbevelingen van de Inspectie op te volgen. "De Inspectie JenV beseft dat een cultuurverandering tijd kost en dat nu nog niet een volledig effect van de getroffen maatregelen te zien is." Een evaluatie over het resultaat van de maatregelen volgt op een ander moment.

Meer uit Binnenland

Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

1 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

2 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

4 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

4 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

11 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

13 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

14 uur geleden