Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: maaltijd- en flitsbezorging vaak oneerlijk en onveilig

Inspectie: maaltijd- en flitsbezorging vaak oneerlijk en onveilig

DEN HAAG (ANP) - Onderbetaald, bezorgers van nog geen zestien jaar of een onveilige werksituatie. Het zijn een aantal voorbeelden van wat de Arbeidsinspectie tegenkwam tijdens een grote controle vrijdag bij meer dan 350 maaltijdbezorgers en bedrijven in de maaltijd- en flitsbezorging in diverse steden.

De inspectie constateerde tientallen overtredingen en vindt dat er "veel oneerlijk en onveilig" wordt gewerkt in de maaltijd- en flitsbezorging. In meer dan twintig gevallen waren de bezorgers jonger dan zestien jaar. Eén iemand was zelfs pas dertien. En dat is sinds 2020 verboden om zo de vele ongevallen met minderjarige bezorgers tegen te gaan.

Ook werkten bezorgers in drie gevallen langer dan toegestaan en 21 personen mochten op basis van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) sowieso niet in Nederland werken. Elf keer werden bezorgers contant of te weinig betaald. "Onze inspecteurs komen bezorgers tegen die twintig euro krijgen voor een avond werken. Dat is natuurlijk absoluut niet wat het minimumloon in Nederland is. Dat is ook niet het type land dat wij willen zijn", reageert inspecteur-generaal Rits de Boer.

Ook was de veiligheid bij de bedrijven in sommige gevallen niet op orde. Er stonden dan bijvoorbeeld zware producten op hoogte. Of producten stonden in te smalle paden. En ook nooduitgangen waren geregeld geblokkeerd.

De Arbeidsinspectie meldt verder dat onder andere door de politie ook boetes zijn uitgedeeld voor het rijden door rood, het rijden over de stoep en het niet (goed) dragen van een helm.

Meer uit Binnenland

Opnieuw serval weggelopen in Helmondse wijk Houtdonk

HELMOND (ANP) - In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats via Burgernet om hun honden en katten binnen of aangelijnd te houden. In november ontsnapte in dezelfde wijk ook al een serval. Die keerde na enkele dagen uit zichzelf terug. "Het lijkt erop dat het hetzelfde dier is", zegt een woordvoerder van de politie.

7 minuten geleden
Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

37 minuten geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

39 minuten geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

1 uur geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

1 uur geleden
Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

3 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

4 uur geleden