Inspectie grijpt in na zorgen over fatbikes van Chinese makelij
DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3500 fatbikes van Chinese makelij. Volgens de inspectie voldoen de fietsen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. Daardoor kunnen ze een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers. De ILT heeft ook het op de markt brengen van deze fatbikes stilgelegd.
Specifiek gaat het om fatbikes die een Chinese fabrikant in Nederland tegen zeer lage prijzen in de handel heeft gebracht. Dat gebeurde onder de noemer elektrische fiets. Maar volgens de inspectie hebben de fatbikes de technische kenmerken van een bromfiets. Daarom lijkt het om illegale verkoop te gaan.
Voor bromfietsen gelden strengere regels, waar de fatbikes dus aan zouden moeten voldoen. Zo zijn een typegoedkeuring, kenteken en WA-verzekering nodig. Ook geldt er een helm- en rijbewijsplicht. "Er is een makkelijke vuistregel", zegt Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT. "Gaat de fatbike harder dan 25 kilometer per uur? Dan gaat het om een ongekeurde en onverzekerde brommer."
Steekproef
Mogelijk betreft het fatbikes van de Chinese fabrikant QMWheel. RTL Nieuws meldde eerder deze maand na eigen onderzoek dat er nog 3500 fatbikes van dat bedrijf in zeecontainers onderweg waren naar Nederland. De ILT wil zelf geen details geven over merken en typen fatbikes. QMWheel is niet bereikbaar voor commentaar.
Het onderzoek van de toezichthouder is nog niet afgerond. De ILT kreeg signalen dat de fatbikes niet zouden deugen, maar wil steekproefgewijs de hele in beslag genomen voorraad nog doorlopen. Na afronding van het onderzoek wordt het dossier overgedragen aan de officier van justitie. Die kan dan bepalen of er verdere stappen nodig zijn.
Verantwoordelijk
Over de enorm populaire fatbikes die worden opgevoerd en hard door de straten kunnen scheuren, is al langer veel ophef in Nederland. "Ik begrijp dat er naar ons en andere toezichthouders wordt gekeken om in te grijpen", zegt Visser. Volgens haar zet de inspectie zich "met de beperkte mensen en middelen die ze tot haar beschikking heeft" in om de handel in dit soort fatbikes tegen te gaan.
Maar ze spreekt ook van gedeelde verantwoordelijkheid. Die ligt volgens haar niet alleen bij de toezichthouders, fabrikanten, importeurs en distributeurs, maar ook bij de gebruikers en kopers. "Een fatbike die voor minder dan 1000 euro te koop wordt aangeboden. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. De kans dat je voor dat bedrag een kwalitatief goede en veilige fatbike koopt, is klein."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.
42 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Brazilië.
1 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.
1 uur geledenHAMBURG (ANP) - De trek in een kop koffie blijft komend jaar onder druk staan. De koffieverkoop daalde tijdens de coronapandemie en is in belangrijke markten in Europa en Noord-Amerika niet volledig hersteld, denkt 's werelds grootste koffiehandelaar.
3 uur geledenWOERDEN (ANP) - De vraag naar warmtepompen neemt in de laatste maanden van dit jaar sterk toe. Installateurs zagen de vraag toenemen met zo'n 50 procent sinds bekend werd dat de subsidie voor warmtepompen vanaf volgend jaar omlaag gaat. Dat bevestigt brancheorganisatie Techniek Nederland.
3 uur geledenZÜRICH (ANP/RTR) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief met een half procentpunt verlaagd. Dat is de grootste verlaging sinds januari 2015. De Swiss National Bank (SNB) wil met de lagere leenkosten de economie ondersteunen. Ook wil de centrale bank de verwachte renteverlagingen van andere centrale banken in de wereld voorblijven om de stijging van de Zwitserse frank te beperken.
3 uur geledenCAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon, meldt loonstrookverwerker ADP na berekeningen. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder belasting zullen betalen dan nu. Sommige parttimers gaan er echter op achteruit.
3 uur geleden