Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: geen wanbeheer Universiteit Maastricht bij cyberaanval

Inspectie: geen wanbeheer Universiteit Maastricht bij cyberaanval

DEN HAAG (ANP) - De Universiteit Maastricht heeft rond de cyberaanval vlak voor kerst vorig jaar geen ernstige steken laten vallen, concludeert de Onderwijsinspectie. Vooraf is niet genoeg gedaan om zo'n aanval te voorkomen, maar er werd "daadkrachtig" gereageerd op de gijzeling van bestanden. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven informeerde vrijdag de Tweede Kamer over de conclusies.

"Er is geen sprake van ernstige nalatigheid en wanbeheer", oordeelt de inspectie. Cybercriminelen vielen de systemen van de universiteit eind december vorig jaar aan en zorgden ervoor dat niemand meer bij bestanden en gegevens kon. In ruil voor toegang hiertoe is bijna 200.000 euro losgeld betaald.

Het onderzoek van de inspectie ging vooral over de vraag of de Universiteit Maastricht genoeg had gedaan om ervoor te zorgen dat het onderwijs door kon blijven gaan. Het onderwijs en onderzoek is "slechts voor een korte periode" stil komen te staan. De universiteit heeft van de aanval geleerd, en deze lessen ook in de praktijk gebracht. Ook heeft de inspectie genoeg vertrouwen in de onderzoeken naar de gijzeling die de Universiteit Maastricht zelf heeft opgetuigd.

Onvoldoende prioriteit

De afgelopen jaren was er steeds meer aandacht voor cyberveiligheid bij het instituut, maar het bestuur heeft het risico op cyberaanvallen onvoldoende prioriteit gegeven "als één van de belangrijkste risico’s voor het borgen van de goede voortgang van het onderwijs en onderzoek". Daardoor ontbraken bepaalde maatregelen die de Universiteit Maastricht eigenlijk wel vooraf had moeten nemen. Maar dat de universiteit goed meewerkte met de verschillende onderzoeken en bereid was te leren van het incident, stemt de inspectie positief.

Sinds eind vorig jaar heeft de universiteit 'verhoogde dijkbewaking' ingevoerd: de IT-systemen worden door iemand van buitenaf continu in de gaten gehouden. Of er op de lange termijn genoeg wordt gedaan om een nieuwe aanval te voorkomen, moet nog blijken.

Meer uit Binnenland

Schade aan pand in Den Haag door explosie

DEN HAAG (ANP) - In een portiek aan de Jacob Catsstraat in Den Haag is een explosie geweest. Door de ontploffing is er schade aan het pand in de Schildersbuurt. Er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

1 uur geleden
Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

8 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

9 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

9 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

9 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

10 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

11 uur geleden