Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie

Inspectie: gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie

DEN HAAG (ANP) - De politie kan haar werk niet goed doen omdat het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Door het gebrek daaraan ontstaan problemen met opsporing, komen wijkagenten amper aan hun werk toe en functioneren speciale afdelingen onvoldoende.

In een beschouwing, tot stand gekomen na tien jaar onderzoek naar onder meer de werkcultuur, taakuitvoering en leiderschap bij de politie, schrijft de Inspectie dat de minister van Justitie, het Openbaar Ministerie en burgemeesters samen een langetermijnvisie moeten opstellen. Daarin moet staan waar de politie verantwoordelijk voor is, wat zij met publieke en private partners kan uitvoeren en wat zij nodig heeft aan geld, middelen en mensen.

Zodra het stuk er ligt, moeten de minister en de korpschef een onafhankelijke organisatie opzetten die de uitvoering van de plannen bewaakt, adviseert de Inspectie. "Dat voorkomt incidentgerichte sturing."

Zorgwekkend beeld

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs spreekt in een reactie op de beschouwing van een zorgwekkend beeld "dat wij delen". Door het gebrek aan een langetermijnvisie komt de politie volgens hem keer op keer in de problemen.

Struijs stelt dat het belangrijk is dat de politie voor de lange termijn geld krijgt. "Gebeurt er wat, bijvoorbeeld op het gebied van terrorisme, dan krijgt de politie geld voor een of twee jaar", geeft hij aan. Het beleid is volgens hem nu veel te ad hoc, incidentgericht en kortzichtig. "terwijl de nationale politie er juist is gekomen om de lange termijn in beeld te houden. Die mentaliteit van we doen het wel even moeten we echt achter ons laten."

Financiën

Vakbond ACP laat een soortgelijk geluid horen. "Het verbaast mij niet", reageert een woordvoerder van de bond op de conclusies. "Ik lees veel herkenbare punten en ik denk dat ze daar heel snel mee aan de slag moeten gaan." Als voorbeeld noemt hij ICT-projecten. "Als er iets nieuws moet komen, duurt dat lang en lijkt het ongestructureerd te komen. Terwijl de mensen die er aan werken, hard werken. Maar de mensen die het beleid maken, daar lijkt het te stagneren."

Ook op het financiële vlak zijn er volgens hem wat dat aangaat problemen. "Goed materiaal kost geld, maar wat ik vaak terughoor vanuit leveranciers is dat de politie graag voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, en dat kan niet als je goede producten geleverd wil krijgen. Bijvoorbeeld de navigatiesystemen in politievoertuigen. Dan hoor ik dat de politie het goedkoopste softwarepakket afneemt. Dan kun je er niet het maximale uithalen en krijg je verstoringen. En dat zie ik vaker terug. De collega’s die het werk doen, werken snoeihard, maar als de langetermijnvisie niet goed in elkaar zit, loop je tegen problemen aan."

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

2 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

3 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

3 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

4 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

4 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

4 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

5 uur geleden