Inspectie: dwangsom voor politie als C2000 niet wordt verbeterd
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie is van plan om de politie een dwangsom op te leggen als die haar communicatiesysteem C2000 niet verbetert. Een woordvoerder van de inspectie bevestigt berichten daarover van de NOS en NU.nl. De politie krijgt nog een jaar de tijd om het communicatiesysteem voor de hulpdiensten structureel te verbeteren en moet van de inspectie per direct maatregelen nemen "om een veilige werkomgeving voor haar medewerkers te creëren". Lukt dat niet, dan wordt de zogeheten last onder dwangsom definitief.
De arbeidsinspectie constateerde in september, na klachten van politievakbond ACP, dat medewerkers van de politie in bepaalde gebieden in Nederland niet kunnen communiceren met het C2000-systeem. Ook zag de inspectie dat het systeem in grote crisissituaties overbelast raakte, zoals tijdens de strandrellen in Hoek van Holland in 2009. "Dat kan ontzettend onveilig zijn voor medewerkers van de politie", aldus de inspectie.
De politie kreeg aanvankelijk tot afgelopen zaterdag om het systeem te verbeteren, maar dat is volgens de inspectie onvoldoende gebeurd. Nu krijgt de politie nog een jaar extra voor structurele maatregelen. Uiterlijk op 8 juni 2025 moeten onder meer de techniek en het bereik van C2000 zijn verbeterd.
Beter bereik
De veiligheidsmaatregelen waaraan de politie per direct moet voldoen, gaan bijvoorbeeld over het werken met scenario's, "zodat medewerkers altijd weten wat ze moeten doen in noodsituaties of als het bereik gedeeltelijk of in zijn geheel wegvalt". Als aan die eis niet op korte termijn wordt voldaan, treedt de last onder dwangsom in werking. De politie krijgt nog wel een paar weken om een "zienswijze" in te dienen, dus het is niet bekend wanneer dat dan precies gebeurt.
De politie is blij met het jaar extra voor structurele verbeteringen. "Dat hebben we nodig om de maatregelen die we treffen af te ronden", zegt Henk Geveke, die binnen de korpsleiding verantwoordelijk is voor het gebruik van C2000. De politie had om uitstel gevraagd, omdat ze naar eigen zeggen de komende maanden nog nodig heeft om een update van 60.000 portofoons en meer dan 10.000 mobilofoons af te ronden. Die update zou moeten zorgen voor beter bereik.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overweegt te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.
1 uur geledenVOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ridouan Taghi heeft een schadevergoeding ontvangen van de Nederlandse staat omdat hem ten onrechte extra beperkingen zijn opgelegd in de cel na de arrestatie van zijn neef en tevens advocaat Youssef T. De advocaat is op 8 oktober 2021 opgepakt, terwijl hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught op bezoek was bij Taghi.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal dakloze mensen dat vorig jaar in een opvanglocatie zoals nachtopvang of passantenhotel sliep, verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen op de linkerkant van het politieke spectrum zijn niet te spreken over het onderwijsakkoord dat de coalitie woensdagavond sloot met het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Onder meer GroenLinks-PvdA, DENK en de SP wijzen erop dat er nog steeds meer dan een miljard euro op onderwijs wordt bezuinigd. Ook D66, dat eerst meeonderhandelde, is niet enthousiast.
11 uur geleden