
Inspectie: communicatie met slachtoffers stalking schiet tekort
DEN HAAG (ANP) - Slachtoffers van stalking krijgen niet genoeg informatie over hun zaak. Dat schrijft de Inspectie Justitie en Veiligheid in een donderdag gepubliceerd rapport. De aanpak van stalking is in de jaren sinds de veelbesproken zaak-Hümeyra weliswaar verbeterd, maar de communicatie tussen slachtoffers en autoriteiten is nog niet op orde.
De dood van het 16-jarige meisje Hümeyra, die bij haar school in Rotterdam werd doodgeschoten, maakte ruim vijf jaar geleden duidelijk dat de aanpak van stalking ernstig tekortschoot. Autoriteiten hadden "onvoldoende aandacht" voor Hümeyra's bescherming en werkten niet goed samen, schreef de inspectie destijds. Burgemeester Ahmed Aboutaleb bood de nabestaanden excuses aan.
"De politie, het OM, Veilig Thuis en de reclassering zijn sinds 2019 alerter geworden op stalking", ziet de inspectie nu. Maar met name bij de politie zijn er nog "knelpunten". Na de dood van Hümeyra kreeg de politie de instructie om bij stalkingszaken één vast aanspreekpunt aan te stellen, maar dat blijkt "nog lang niet altijd" het geval.
Niet geïnformeerd
In het rapport komen slachtoffers van stalking aan het woord die niet tevreden zijn over de manier waarop hun zaak is opgepakt. "Ik word vanuit de politie niet geïnformeerd over wat er met mijn aangiftes wordt gedaan", zegt een van hen. "Daardoor vraag ik mij soms af: waarom doe ik dit allemaal?" Een ander kreeg te horen dat er met een aangifte niets zou worden gedaan. "Ik ben murw geworden".
De politie zegt de zorgen van de inspectie te delen. "We begrijpen de wenselijkheid voor een vast aanspreekpunt voor slachtoffers, maar het valt binnen de huidige capaciteit van de politie niet te realiseren. Op de manier waarop de politie nu is georganiseerd, kunnen we het niet waarmaken", reageert een woordvoerder van de korpsleiding.
Mogelijk kunnen ook hulpverleningsinstanties de regierol op zich nemen, oppert de politie. "Als de politiek zegt dat de regierol bij de politie ligt, dat het een taak is van de politie en georganiseerd moet worden, dan kunnen we dat niet doen binnen de huidige inrichting en met de huidige bemensing. De politiemedewerkers in de basisteams hebben nog heel veel andere taken en dit komt erbij", zegt de politiewoordvoerder. "Daarover zijn we in gesprek met de minister."
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, die dinsdag van start gaat, kunnen zomers weer met soms een bui tegemoet zien. De laatste twee wandeldagen verlopen warmer dan de eerste twee, verwacht Weeronline.
1 uur geledenVLAARDINGEN (ANP) - Een 29-jarige automobilist is zaterdagochtend overleden toen zijn auto van de weg raakte op de A20 bij Vlaardingen. Het eenzijdige ongeval gebeurde rond 05.25 uur, meldt de politie. De man zat alleen in de auto. Op foto's in regionale media is te zien dat de auto op zijn kop in het gras ligt. Volgens Rijnmond werd de bestuurder enkele tientallen meters naast het voertuig gevonden.
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
3 uur geledenGIFHORN (ANP/DPA) - Bij een ongeluk met een Nederlandse touringcar in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zes mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar. De bus met 23 senioren uit Nederland zou aan het begin van de avond van de weg zijn geraakt tussen de steden Rötgesbüttel en Meine in het district Gifhorn nadat de buschauffeur onwel was geworden, volgens de Duitse hulpdiensten.
11 uur geledenDAKAR (ANP/RTR) - De Nederlandse ambassade in Senegal heeft vrijdag besloten om een lhbti-evenement in de hoofdstad Dakar te annuleren na een waarschuwing van de Senegalese overheid. Het zou gaan om een filmvertoning met daaropvolgend een discussie over lhbti-kwesties, georganiseerd samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Op de Lange Voorhout kwamen zij samen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.
17 uur geleden