Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Insecticiden in helft van onderzochte poep van grazers

Insecticiden in helft van onderzochte poep van grazers

NIJMEGEN (ANP) - In meer dan de helft van verzamelde poepmonsters van grazers in en nabij natuurgebieden in Nederland zijn antiparasitaire middelen gevonden. Dat meldt ARK Natuurontwikkeling zondag. Volgens de natuurorganisatie hebben de gevonden medicijnresten grote negatieve impact op insecten, maar ook op zoogdieren, vogels en reptielen.

Het onderzoek naar de aanwezigheid van antiparasitaire middelen en pesticiden in poep van (semi-wilde) grazers in natuurgebieden en aangrenzende boerenpercelen werd in 2021 uitgevoerd. In totaal werden vijftien verschillende monsters verzameld in Groningen, en dan met name in het Lauwersmeergebied, in de regio Nijmegen en in Zuid-Limburg.

In acht van de vijftien monsters werden er volgens ARK 'besmettingen' geconstateerd. Zes stoffen werden aangetroffen. Daarbij ging het om ivermectine, triclabendazol, triclabendazolsulfoxide, permethrin, cypermethrin en deltamethrin.

Domino-effect

De gevonden medicijnresten zijn volgens ARK zelfs bij extreem lage doseringen al zo giftig dat veel insecten in de poep sterven. En dat heeft weer een domino-effect tot gevolg, omdat er een acuut voedselgebrek ontstaat voor vogels en zoogdieren die afhankelijk zijn van deze insecten als voedselbron, aldus de natuurorganisatie.

Het middel triclabendazol dat in Groningen werd ingezet tegen de parasiet leverbot werd vier maanden na toediening nog aangetroffen in de poep van de behandelde runderen, meldt ARK. "Opmerkelijk genoeg werd de stof ook gevonden in de poep van onbehandelde paarden. De enige verklaring daarvoor is dat de stof via de poep van behandelde runderen opgenomen is door de vegetatie en vervolgens - maanden later - door de paarden binnengekregen is tijdens het grazen."

Volgens ARK zijn er natuurlijke alternatieven voor de antiparasitaire middelen die nu nog vaak worden ingezet, zoals de planten boerenwormkruid en kaailook.

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

6 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

7 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

7 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

7 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

7 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

8 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

8 uur geleden