Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

InPost schiet omhoog op Damrak door overnamespeculatie

InPost schiet omhoog op Damrak door overnamespeculatie

AMSTERDAM (ANP) - InPost was maandag een uitblinker op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden verheugd op berichten dat verschillende investeringsbedrijven interesse zouden hebben in een overname van de Poolse aanbieder van pakketkluisjes. Verder bleef de beurshandel vooral in het teken staan van de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Ook een gedeeltelijke lockdown in de Chinese zaken- en havenstad Shanghai hield de gemoederen bezig.

InPost werd een kwart meer waard. Persbureau Bloomberg meldde dat verschillende investeerders zoals CVC Capital Partners en Hellman & Friedman mogelijk interesse zouden hebben in InPost. Het Poolse bedrijf trekt de aandacht van kopers doordat de waarde van het aandeel sinds de beursgang in januari vorig jaar met ongeveer twee derde is gezakt. Een overnamedeal heeft de steun van investeerder Advent nodig dat nog altijd 46 procent van InPost bezit.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 726,35 punten. De MidKap won 1 procent tot 1057,54 punten onder aanvoering van InPost. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent.

Moskou

Op de aandelenbeurs in Moskou kan weer in alle Russische aandelen worden gehandeld. Wel is het verboden om te speculeren op koersdalingen en blijft het voor buitenlandse beleggers moeilijk om hun Russische aandelen te verkopen. De handelssessie is daarnaast korter dan normaal. De MOEX-index zakte 2,5 procent.

In de AEX gingen de verzekeraars Aegon en NN Group aan kop met winsten tot 2,8 procent. Heineken verloor 1 procent. De bierbrouwer gaat zich volledig terugtrekken uit Rusland.

ASMI won 0,5 procent na de opening van een nieuwe fabriek in Singapore. Ook heeft het bedrijf plannen om een tweede productievloer te realiseren bij deze vestiging. Met de uitbreiding van de productiecapaciteit wil het chipbedrijf inspelen op de grote vraag naar chips en het wereldwijde chiptekort.

Galapagos

Galapagos klom 1,5 procent. Het biotechbedrijf meldde dat samenwerkingspartners Gilead Sciences, Eisai en EA Pharma hebben aangekondigd dat het Japanse ministerie van Volksgezondheid een tweede indicatie heeft goedgekeurd voor het door Galapagos ontwikkelde Jyseleca, een middel voor de behandeling van patiënten met matige tot ernstige chronische ontstekingen van de dikke darm.

De olieprijzen gingen omlaag door de vrees dat de lockdown in Shanghai de vraag naar olie zal raken. Een vat Amerikaanse olie werd 4,4 procent goedkoper op 108,90 dollar. Brentolie kostte 4 procent minder op 115,87 dollar per vat. De euro was 1,0950 dollar waard, tegen 1,0983 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Omzet zakelijke dienstverlening omhoog, sterkst bij beveiliging

DEN HAAG (ANP) - De zakelijke dienstverlening in Nederland heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de omzet zien stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) ging het om een stijging van 6,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Over heel 2023 klom de omzet in de zakelijke dienstverlening met 9,6 procent.

1 uur geleden
Koersval Weight Watchers, Wall Street sluit februari af met winst

NEW YORK (ANP) - Afslankbedrijf Weight Watchers maakte donderdag een koersduikeling op Wall Street van ruim 18 procent. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken.

3 uur geleden
TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

6 uur geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

8 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

9 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

10 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

10 uur geleden