Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Innovatie boeren moet betaalbaar zijn zonder grotere veestapel

Innovatie boeren moet betaalbaar zijn zonder grotere veestapel

DEN HAAG (ANP) - Boeren moeten kunnen investeren in innovatie, zonder dat ze die investering moeten terugverdienen door uitbreiding van hun veestapel. Nu koppelen veel melkveehouders investeringen in bijvoorbeeld emissiearme melkveestallen aan schaalvergroting. "Dat is logisch, omdat ze anders de financiering niet rond krijgen, maar ik vind dit echt een systeemfout", zegt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Boeren moeten wat haar betreft een dusdanig inkomen hebben, zodat zij investeringen kunnen doen zonder dat schaalvergroting (meer vee) nodig is, vindt de minister. In de plannen die het kabinet nu maakt om boeren perspectief te bieden, "moeten we daar goed naar kijken", zei Van der Wal. Het kabinet wil dat de stikstofuitstoot per 2030 met 50 procent is gehalveerd ten opzichte van 2019.

Naast reductie van de veestapel, kijkt het kabinet nadrukkelijk naar innovatieve oplossingen, zoals emissiearme stallen om dit doel te bereiken. Het is echter onzeker of die in de praktijk doen wat ze beloven. Die zekerheid is volgens Europese natuurbeschermingsregels een harde voorwaarde bij het verlenen van natuurvergunningen, stelde de Raad van State deze week in een aantal uitspraken. Daarom zette de hoogste rechter een streep door de uitbreiding van een aantal melkveehouderijen, zich realiserend dat "hierdoor de vergunningverlening in de melkveesector nog verder wordt bemoeilijkt." Maar omdat Nederland zich heeft gecommitteerd aan de Europese natuurbeschermingsregels, moet hiernaar worden gehandeld, benadrukte de hoogste rechter.

Inmiddels afgegeven vergunningen voor uitbreiding van de veestapel - omdat er een emissiearme stal is - zijn onherroepelijk, zegt Van der Wal. Bij nog lopende vergunningprocedures moeten boeren zelf de afweging maken of ze die willen doorzetten. "Het gaat om hele grote investeringen." Er zijn volgens de bewindsvrouw heel veel overwegingen die nu meespelen, zoals het gebied waar de boer zijn bedrijf heeft, en ook of daar al specifieke plannen voor zijn.

Ze waarschuwt boeren voor desinvesteringen, nu in ieder geval twee typen emissiearme stallen meer stikstof uitstoten dan de fabrikant zegt. Boeren moeten zeker weten dat de emissiereductie ook echt kan worden ingeboekt en dat ook de gestelde doelen voor water en klimaat worden behaald, benadrukt Van der Wal.

Ondanks het oordeel over emissiearme stallen die meer uitstoten dan beloofd, is de minister ervan overtuigd dat er "heel veel ruimte blijft voor innovatie, ook in de aanpak van het stikstofdossier."

Meer uit Politiek

Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

4 uur geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

4 uur geleden
Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

5 uur geleden
Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

1 dag geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

1 dag geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

1 dag geleden