Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Innovatie boeren moet betaalbaar zijn zonder grotere veestapel

Innovatie boeren moet betaalbaar zijn zonder grotere veestapel

DEN HAAG (ANP) - Boeren moeten kunnen investeren in innovatie, zonder dat ze die investering moeten terugverdienen door uitbreiding van hun veestapel. Nu koppelen veel melkveehouders investeringen in bijvoorbeeld emissiearme melkveestallen aan schaalvergroting. "Dat is logisch, omdat ze anders de financiering niet rond krijgen, maar ik vind dit echt een systeemfout", zegt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Boeren moeten wat haar betreft een dusdanig inkomen hebben, zodat zij investeringen kunnen doen zonder dat schaalvergroting (meer vee) nodig is, vindt de minister. In de plannen die het kabinet nu maakt om boeren perspectief te bieden, "moeten we daar goed naar kijken", zei Van der Wal. Het kabinet wil dat de stikstofuitstoot per 2030 met 50 procent is gehalveerd ten opzichte van 2019.

Naast reductie van de veestapel, kijkt het kabinet nadrukkelijk naar innovatieve oplossingen, zoals emissiearme stallen om dit doel te bereiken. Het is echter onzeker of die in de praktijk doen wat ze beloven. Die zekerheid is volgens Europese natuurbeschermingsregels een harde voorwaarde bij het verlenen van natuurvergunningen, stelde de Raad van State deze week in een aantal uitspraken. Daarom zette de hoogste rechter een streep door de uitbreiding van een aantal melkveehouderijen, zich realiserend dat "hierdoor de vergunningverlening in de melkveesector nog verder wordt bemoeilijkt." Maar omdat Nederland zich heeft gecommitteerd aan de Europese natuurbeschermingsregels, moet hiernaar worden gehandeld, benadrukte de hoogste rechter.

Inmiddels afgegeven vergunningen voor uitbreiding van de veestapel - omdat er een emissiearme stal is - zijn onherroepelijk, zegt Van der Wal. Bij nog lopende vergunningprocedures moeten boeren zelf de afweging maken of ze die willen doorzetten. "Het gaat om hele grote investeringen." Er zijn volgens de bewindsvrouw heel veel overwegingen die nu meespelen, zoals het gebied waar de boer zijn bedrijf heeft, en ook of daar al specifieke plannen voor zijn.

Ze waarschuwt boeren voor desinvesteringen, nu in ieder geval twee typen emissiearme stallen meer stikstof uitstoten dan de fabrikant zegt. Boeren moeten zeker weten dat de emissiereductie ook echt kan worden ingeboekt en dat ook de gestelde doelen voor water en klimaat worden behaald, benadrukt Van der Wal.

Ondanks het oordeel over emissiearme stallen die meer uitstoten dan beloofd, is de minister ervan overtuigd dat er "heel veel ruimte blijft voor innovatie, ook in de aanpak van het stikstofdossier."

Meer uit Politiek

Organisaties in advertentie: Kamer, stem tegen de asielwet

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.

20 minuten geleden
VNG tegen politiek: stem niet in met asielnoodmaatregelenwet

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.

12 uur geleden
Veldkamp: eenzijdig stappen tegen Israël als het in EU niet lukt

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.

13 uur geleden
Struycken trekt transgenderwet in

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.

15 uur geleden
Yeşilgöz: tweet over Douwe Bob hielp niet om dialoog te voeren

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."

16 uur geleden
PVV stemt voor beide asielwetsvoorstellen, zegt Wilders

DEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.

16 uur geleden
Vicepremier Hermans (VVD) wil niet terug naar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.

17 uur geleden