Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inlichtingendienst: terreurdreiging in Duitsland door strijd Gaza

Inlichtingendienst: terreurdreiging in Duitsland door strijd Gaza

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse binnenlandse inlichtingendienst zegt dat de kans op een terreuraanval aanzienlijk is toegenomen door de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. Jihadisten hebben oproepen tot aanvallen gedaan, zegt de BfV, en er zou bovendien een reëel gevaar bestaan dat terreurorganisaties als Al Qaida of Islamitische Staat zich zullen roeren.

In Duitsland is het risico "op mogelijke terreuraanvallen tegen Joodse en Israëlische individuen en instellingen, evenals aanvallen op 'het Westen' in het algemeen aanzienlijk toegenomen" door het conflict in Gaza, staat in een dreigingsanalyse van de BfV. "Het risico is reëel en groter dan het in lange tijd geweest is", zegt BfV-voorzitter Thomas Haldenwang. Ook de kans op aanslagen door eenlingen is volgens hem toegenomen.

Volgens de BfV valt op dat Palestijnen en moslims in het algemeen vaker worden afgeschilderd als slachtoffers van het Westen. Bovendien zouden vaker duidelijk antisemitische clichés verspreid worden. Tegelijk hebben aanhangers van Hamas en Hezbollah nog nauwelijks van zich laten horen in Duitsland, merkt de dienst op. Dat zou mede te danken zijn aan overheidsverboden van beide groeperingen.

Voorstelbaar

In Nederland is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nog altijd "extra alert", maar wordt het dreigingsniveau op dit moment niet verhoogd. "We zien wel dingen gebeuren in de samenleving", zegt een woordvoerster, die daar verder niet op in kan gaan. "We krijgen allerlei informatie binnen en maken op basis daarvan analyses. Als er aanleiding toe is en het dreigingsniveau moet omhoog, dan zullen we dat zeker doen." De woordvoerster herhaalde de woorden die de NCTV eerder sprak dat waar nodig extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Wat die precies inhouden, kan ze niet zeggen.

Het huidige dreigingsniveau in ons land staat op aanzienlijk, wat betekent dat een terroristische aanslag in Nederland voorstelbaar is. Er zijn nog twee andere niveaus die volgen op 'aanzienlijk': 'substantieel' dan is de kans op een terroristische aanslag in Nederland reëel, en 'kritiek' waarbij een terroristische aanslag in Nederland ophanden is, staat op de NCTV-website.

Meer uit Buitenland

VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

23 minuten geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

46 minuten geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

58 minuten geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

1 uur geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

2 uur geleden
EU-regels aangenomen tegen juridisch afdreigen van actievoerders

STRAATSBURG (ANP) - Journalisten, activisten en academici worden met een nieuwe EU-wet beter beschermd tegen onterechte rechtszaken die zijn bedoeld om hen de mond te snoeren. Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid ingestemd met de wetgeving.

2 uur geleden
Zelensky in Saudi-Arabië om te praten over uitruil gevangenen

RIYAD (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is dinsdag aangekomen in Saudi-Arabië. Hij is in het land om onder meer gesprekken te voeren over de uitruil van krijgsgevangenen tussen Oekraïne en Rusland.

3 uur geleden