Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inlichtingenbaas: Rusland wil Oekraïne in tweeën delen

Inlichtingenbaas: Rusland wil Oekraïne in tweeën delen

KIEV (ANP/RTR) - Rusland probeert Oekraïne in tweeën te delen, zegt het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten. Volgens Kirilo Boedanov is dat de Russische tactiek nu het niet mogelijk lijkt het hele land in te nemen. "Het is net als met Noord- en Zuid-Korea. Rusland probeert twee landen te maken", aldus Boedanov.

Het Oekraïense leger vecht op meerdere plekken in het land terug tegen de Russen. Boedanov denkt dat Oekraïne binnenkort begint met een guerillaoorlog in de gebieden die momenteel bezet worden door Rusland.

Rusland heeft delen in het oosten van Oekraïne onder controle na de inval op 24 februari. Onder meer de afvallige regio's Donetsk en Loehansk worden gecontroleerd door de Russen, net als andere zuidoostelijke gebieden. In het noorden en westen stuiten de Russen op veel verzet en hebben ze nog geen groot offensief kunnen beginnen.

Meer uit Buitenland

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

RUSSEL (ANP) - Oekraïne kan 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar het EU-lidmaatschap. Hongarije verzette zich lang tegen de aftrap van de toetredingsonderhandelingen, maar heeft dat verzet gestaakt. Ook de onderhandelingen met Moldavië kunnen van start, meldt EU-voorzitter België.

31 minuten geleden
Poetin: 700.000 soldaten vechten in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Volgens de Russische president Vladimir Poetin vechten ongeveer 700.000 Russische soldaten in Oekraïne. Dat is aanzienlijk meer dan zes maanden geleden. Poetin had het toen over 617.000 soldaten.

43 minuten geleden
Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

1 uur geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

6 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

7 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

9 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

9 uur geleden