
Inleidende zitting rond heftige overval waardetransport Amsterdam
AMSTERDAM (ANP) - Bij de rechtbank in Amsterdam vindt maandag de tweede inleidende zitting plaats tegen zes mannen die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk zijn voor de zeer gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord, op 19 mei. De overval werd gepleegd op klaarlichte dag bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan. Een wilde achtervolging door een ware politiemacht eindigde in een weiland in Broek in Waterland, waarbij een 47-jarige Franse verdachte door de politie werd doodgeschoten.
Vorige week arresteerde de politie in België nog een 20-jarige vrouwelijke verdachte en in Frankrijk een 44-jarige Parijzenaar. Het is vooralsnog niet duidelijk welke rol zij in het geheel hebben gespeeld. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.
Bij de overval werd gedreigd met automatische vuurwapens en buiten het pand in de lucht geschoten. De overvallers boeiden personeel van het bedrijf met tiewraps. Volgens het Openbaar Ministerie is het aan "heldhaftig politieoptreden" te danken dat de zes verdachten kort na de overval konden worden opgepakt. De vermoedelijke overvallers variëren in leeftijd van 24 tot 44 en komen eveneens uit België en Frankrijk.
Er is tijdens de achtervolging veelvuldig op agenten geschoten. De verdachten hebben verklaard dat zij dat niet gericht hebben gedaan. Op een zitting in augustus meldde het OM dat dit nog wordt onderzocht, onder meer aan de hand van camerabeelden. Justitie wil pas na uitsluitsel hierover een definitieve aanklacht opstellen.
Volgens het OM is de overval vanuit het buitenland georganiseerd. De verdachten zouden vanuit Parijs naar België zijn gereisd, om zich daar in een appartement voor te bereiden en zich te laten voorzien van onder meer wapens, kogelvrije vesten en vluchtauto's.
De totale buit van de overval bedraagt ruim 14,5 miljoen euro, waarvan ruim 4 miljoen euro nog niet is teruggevonden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.
1 uur geledenVELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zes van de elf resterende productielocaties voor Gronings aardgas gaan op 1 april dicht. De overige vijf boorputten blijven voorlopig nog op de waakvlamstand, zodat ze in geval van nood direct kunnen worden ingezet om extra gas te winnen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).
7 uur geledenIJMUIDEN (ANP) - De beide kapiteins van de twee vaartuigen die betrokken waren bij het fatale scheepvaartongeval tijdens beloodsing voor de kust van IJmuiden donderdagavond, zijn door de officier van justitie aangemerkt als verdachte. De twee worden verdacht van dood door schuld, meldt een politiewoordvoerder.
9 uur geledenTERNEUZEN (ANP) - De gemeente Terneuzen heeft Oostappen Groep BV van realityster Peter Gillis een dwangsom opgelegd van 200.000 euro. Dit omdat het bedrijf illegaal arbeidsmigranten heeft gehuisvest op vakantiepark Marina Beach. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dwangsom van 400.000 euro in het vooruitzicht gesteld, als de arbeidsmigranten over drie maanden nog steeds op vakantiepark Marina Beach zitten.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Door een groot datalek zijn bij pensioenfonds PME mogelijk niet alleen namen, leeftijden, telefoonnummers en geslachten op straat komen te liggen, maar ook de inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Dat laat het pensioenfonds voor metaal en techniek weten. Informatie over iemands inkomen is voor cybercriminelen goud waard.
10 uur geledenBREDA (ANP) - Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan "groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit".
10 uur geleden