Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inleidende zitting rond heftige overval waardetransport Amsterdam

Inleidende zitting rond heftige overval waardetransport Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij de rechtbank in Amsterdam vindt maandag de tweede inleidende zitting plaats tegen zes mannen die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk zijn voor de zeer gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord, op 19 mei. De overval werd gepleegd op klaarlichte dag bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan. Een wilde achtervolging door een ware politiemacht eindigde in een weiland in Broek in Waterland, waarbij een 47-jarige Franse verdachte door de politie werd doodgeschoten.

Vorige week arresteerde de politie in België nog een 20-jarige vrouwelijke verdachte en in Frankrijk een 44-jarige Parijzenaar. Het is vooralsnog niet duidelijk welke rol zij in het geheel hebben gespeeld. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Bij de overval werd gedreigd met automatische vuurwapens en buiten het pand in de lucht geschoten. De overvallers boeiden personeel van het bedrijf met tiewraps. Volgens het Openbaar Ministerie is het aan "heldhaftig politieoptreden" te danken dat de zes verdachten kort na de overval konden worden opgepakt. De vermoedelijke overvallers variëren in leeftijd van 24 tot 44 en komen eveneens uit België en Frankrijk.

Er is tijdens de achtervolging veelvuldig op agenten geschoten. De verdachten hebben verklaard dat zij dat niet gericht hebben gedaan. Op een zitting in augustus meldde het OM dat dit nog wordt onderzocht, onder meer aan de hand van camerabeelden. Justitie wil pas na uitsluitsel hierover een definitieve aanklacht opstellen.

Volgens het OM is de overval vanuit het buitenland georganiseerd. De verdachten zouden vanuit Parijs naar België zijn gereisd, om zich daar in een appartement voor te bereiden en zich te laten voorzien van onder meer wapens, kogelvrije vesten en vluchtauto's.

De totale buit van de overval bedraagt ruim 14,5 miljoen euro, waarvan ruim 4 miljoen euro nog niet is teruggevonden.

Meer uit Binnenland

Uitspraak rechtbank zaak man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen de 43-jarige Nourredine H., die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de man achter de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd. De moordenaars zagen de 31-jarige Latumahina aan voor iemand anders, het beoogde doelwit was Gino M. De eis van het OM tegen H. luidde 29 jaar en negen maanden cel.

4 uur geleden
Aspirant-minister Faber wacht kritische hoorzitting Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kan maandag kritische vragen verwachten tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term "omvolking", die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk "niet onomstreden" nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.

4 uur geleden
Hoger beroep Marengo verder met drie weken regiezittingen

SCHIPHOL (ANP) - In de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat maandag het hoger beroep verder in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De komende drie weken zijn meerdere regiezittingen gepland. Dan wordt onder meer gesproken over het onderzoek en wat er nog nodig is om de zaken van de veertien verdachten inhoudelijk te kunnen behandelen.

4 uur geleden
Gewonde bij steekincident in Loosbroek

LOOSBROEK (ANP) - Bij een steekincident in het Brabantse Loosbroek is een man gewond geraakt, meldt de politie. Er is een verdachte aangehouden.

6 uur geleden
KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

16 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

17 uur geleden
Onderzoek naar val stellage op voetbalpubliek Geesteren gaat door

GEESTEREN (ANP) - Het onderzoek naar de val van een stellage op voetbalsupporters in Geesteren (Overijssel) gaat volgens de politie nog even duren. Dat meldt een woordvoerster zondag. Het is nog onduidelijk wanneer de politie meer kan zeggen over de toedracht van het ongeval.

19 uur geleden