Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inhoudelijk proces moord 9-jarige Gino na de zomer verwacht

Inhoudelijk proces moord 9-jarige Gino na de zomer verwacht

MAASTRICHT (ANP) - De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Donny M., verdacht van het misbruiken en doden van de 9-jarige Gino, zal naar verwachting na de zomer plaatsvinden. Het Openbaar Ministerie gaat uit van september of oktober. Dat bleek maandag tijdens een korte tussentijdse zitting in de zaak bij de rechtbank in Maastricht. Verdachte M. (24) is niet op die zitting verschenen.

Gino verdween op 1 juni 2022 tijdens het buitenspelen in Kerkrade, waar hij bij zijn oudere zus logeerde. Drie dagen later arresteerde de politie M. in zijn woning in Geleen en vond op diens aanwijzing het levenloze lichaam van Gino.

M. heeft bekend dat hij Gino meenam naar zijn woning, hem onder meer drugs toediende en vervolgens seksueel misbruikte. Gino is daarna gewurgd en gesmoord. Het lichaam van de jongen werd verpakt in vuilniszakken en gedumpt achter een uitgebrande woning in Geleen. M. wordt ook verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno en ontucht met een wilsonbekwame in 2019. De zaak heeft tot veel beroering en afschuw geleid.

Onderzoek

In de zaak is veel forensisch onderzoek gedaan, naar tal van sporen. Het OM wil tot op detailniveau weten wat er is gebeurd met het jongetje. Niet alle onderzoeksresultaten matchen met de verklaringen van M. Er zijn nog elementen onduidelijk, zegt het OM, waardoor nog aanvullend onderzoek nodig is. M. zal in een afsluitend verhoor worden geconfronteerd met alle onderzoeksresultaten.

De psyche van M. is onderzocht in de observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum. De deskundigen daar hebben meerdere stoornissen bij hem vastgesteld. Ten aanzien van het doden van het jongetje zien ze M. als verminderd toerekeningsvatbaar.

Behandeling

M.'s advocaten willen dat de zaak zo snel mogelijk inhoudelijk wordt behandeld, omdat de verdachte al lang in voorarrest zit. Ook de rechtbank ziet dat als "een belangrijk punt van aandacht".

De volgende tussentijdse zitting is op 27 maart.

Meer uit Binnenland

Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

27 minuten geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een zogenoemde bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

31 minuten geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

38 minuten geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

47 minuten geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

52 minuten geleden
Systemen op Schiphol worden weer opgestart

SCHIPHOL (ANP) - De systemen op Schiphol worden weer opgestart. Een wereldwijde computerstoring heeft ook grote impact op vluchten van en naar de luchthaven. "Samen met luchtvaartmaatschappijen werken we hard om alle reizigers zo snel mogelijk op de plek van hun bestemming te krijgen. We raden reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en hun actuele vluchtinformatie in de gaten te houden", schrijft Schiphol in een verklaring.

1 uur geleden
Hof Marengo schuift deel beslissingen kroongetuige voor zich uit

SCHIPHOL (ANP) - Het gerechtshof in het omvangrijke liquidatieproces Marengo beslist op een later moment of het de Hoge Raad om een algemeen oordeel vraagt over het gebruik van verklaringen van kroongetuigen. Dat verzoek was gedaan door de advocaten van hoofdverdachte Saïd R. De verdenkingen tegen hem en medeverdachten in dit proces steunen zwaar op de belastende verklaringen van kroongetuige Nabil B. Het hof verwacht hierover eind september te beslissen, dan gaat Marengo verder met opnieuw een reeks voorbereidende zittingen.

2 uur geleden