Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inheemse bevolking Canada boos na doodschieten vrouw door agent

Inheemse bevolking Canada boos na doodschieten vrouw door agent

EDMUNDSTON (ANP/AFP) - Inheemse groepen in Canada zijn boos over het overlijden van een inheemse vrouw, die donderdag werd doodgeschoten door een politieagent. Congress of Aboriginal People (CPA), die de inheemse bevolking van Canada vertegenwoordigt, eist een onderzoek omdat er sprake zou zijn van racisme.

Een familielid van het 26-jarige slachtoffer had de politie gebeld om de gezondheid van de vrouw te laten checken. Toen agenten dat kwamen doen in de woning in Edmundston zou de vrouw een mes hebben getrokken, waarop een agent vijf keer gericht schoot.

"We willen een publiekelijk onderzoek naar de dood van Chantal Moore en de voortdurende systematische vooringenomenheid en racisme die de politie het rechtssysteem tonen ten opzichte van de inheemse bevolking", stelt CPA. De organisatie vindt dat de dood van de vrouw "laat zien dat inheemse mensen nog steeds te maken hebben met zeer uiteenlopende omstandigheden bij interactie met de politie- en rechtssystemen in Canada".

De zaak komt op het moment dat wereldwijd mensen massaal de straat op gaan tegen racisme en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de Amerikaanse zwarte arrestant George Floyd, die bezweek na hard optreden van een blanke politieagent.

Meer uit Buitenland

Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

41 minuten geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

1 uur geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

2 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

2 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

3 uur geleden
Oekraïne: commandant van Russische Zwarte Zee-vloot gedood

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne beweert de commandant van de Russische vloot op de Zwarte Zee te hebben gedood. De legerfunctionaris zou zijn gestorven bij een Oekraïense raketaanval vorige week op het hoofdkwartier van de vloot op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

3 uur geleden
Brits leger biedt hulp aan nu agenten in Londen wapens neerleggen

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie is bereid om militairen in te zetten om de politie te ondersteunen in Londen. Daar weigeren sommige agenten uit protest nog langer vuurwapens te dragen, bericht de BBC. Een ingewijde zegt tegen de Britse omroep dat ongeveer honderd politiemensen hun wapenvergunning hebben ingeleverd.

4 uur geleden